Kanelbullar är mitt go to-fika, alla dagar. Vanliga bullar, knyten, längder, gifflar, kringlor, babka, flätor osv. Alla former funkar så länge själva bullen är saftig och har rejält med fyllning.
Här gjorde jag längder av treslag med sneda snitt som jag sen skedade över lite glasyr på. Du kan baka tre till fyra längder av den här degen beroende på hur tunt du kavlar degen.
Ett treslag är när du kavlar ut degen till en ganska avlång rektangel, brer på fyllning över hela degen och sedan viker in mot mitten två gånger. En gång från vardera håll på längden, så att du får tre lager.
Degen är kalljäst och har stått i kylen över natten, det ger en fastare deg som jag gillar men det är inget måste. Om du vill baka dem direkt så kan du dubbla mängden jäst, värma mjölk och vatten till ljummet och låta degen jäsa en timme övertäckt före utbakning och en timme på plåt.
Du kan skippa glasyren om du vill och kanske strö över lite pärlsocker efter pensling.Kanelängder
3-4 st
150 g smör
25 g jäst
3 dl vatten
2 dl mjölk
1 dl socker
½ tsk salt
10-13 dl vetemjöl
Fyllning:
150 g smör
6 tsk kanel
1 dl socker
Pensling:
½ dl mjölk
Glasyr:
1-2 dl florsocker
1-2 msk vatten, kallt
Instruktioner:
Dag 1:
1. Ta fram smöret så att det blir mjukt.
2. Blanda kall mjölk med kallt vatten och lös upp jästen.
3. Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet.
4. Arbeta samman till en deg och tillsätt mjukt smör i små bitar. Arbeta rejält i tio minuter, gärna i maskin.
5. När du fått en smidig deg som inte fastnar i kanterna av bunken kan du täcka över med plastfolie eller ett lock och ställa i kylen över natten.
Dag 2:
6. Ta fram smör så att det blir mjukt. Klä två plåtar med bakplåtspapper.
7. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i tre eller fyra delar och kavla ut degbiten till en avlång rektangel, ca 20 x 40 cm.
8. Bred på mjukt smör över hela degplattan, strö över socker och sist rikligt med kanel.
9. Gör ett treslag och vänd längden så att skarven ligger nedåt. Tryck till något.
10. Lägg längden på plåten och skär sneda snitt rakt igenom över hela. Gör samma sak med resten av degen. Täck över och låt jäsa i två timmar.
11. Sätt ugnen på 175 grader.
12. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter, längderna ska precis ha fått färg.
13. Låt svalna på plåten.
Glasyr:
14. Rör ihop florsocker och kallt vatten med en gaffel. Skeda eller ringla över längderna och låt stelna.
Enkelt & gott!