Ett smidigt recept på chokladcheesecake i portionsform. Med kortare gräddningstid har du större chans att lyckas med en riktigt krämig cheesecake.
Här toppade jag dem med Dulcey, Blonde eller Gold, en karamellsmakande choklad som heter olika hos olika varumärken. I vanlig butik finns en liknande variant från Odense, den heter vita chokladknappar med karamell.
Om du inte hittar karamellchokladen så kan du ta vilken annan choklad som helst som du gillar.
Toppade den här med grädde och du kan med fördel lägga till syrliga bär eller frukt.
Mini chokladcheesecake
12 st
Botten:
10 st digestivekex
1½ msk kakao
1 msk socker
75 g smör
Fyllning:
200 g choklad, mörk
½ dl grädde
400 g färskost
½ dl socker
1 tsk vaniljpulver
2 st ägg
Topping:
100 g choklad, blonde
½ dl grädde
Dekoration:
2 dl grädde
ev frukt eller bär
Instruktioner:
1. Sätt ugnen på 170 grader varmluft.
2. Grovhacka chokladen till fyllningen och smält tillsammans med grädden. Låt svalna.
Botten:
2. Mixa kexen tillsammans med kakao och socker. Smält smöret och tillsätt.
3. Tryck ner kaksmeten i botten av formarna.
Fyllning:
4. Vispa ihop rumstempererad färskost med socker och vaniljpulver.
5. Tillsätt ett ägg i taget och vispa samman.
6. Tillsätt chokladsmeten och rör slätt.
7. Fördela fyllningen i formarna.
8. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills cheesecaken stannat i kanterna. De kan vara lite rinnande i mitten.
9. Låt svalna helt.
Topping:
10. Smält chokladen till toppingen tillsammans med ½ dl grädde. Rör slätt.
11. Häll ca 1 msk ganache på varje cheesecakemuffin. Ställ i kylen att stelna.
12. Vispa grädden och toppa cheesecaken med. Servera gärna med syrliga bär eller frukt.
Enkelt & gott!