Helt vanliga semlor på alla sätt utom ett, de är i miniatyr. Alltså kan receptet användas till semlor i vanlig storlek också, bara att anpassa bröden och gräddningstiden.
Det är samma grundrecept som Polkasemlorna.
Det är väldigt smidigt att baka bröden och förvara dem i frysen tills det är dags att fika. Jag gillar när man kan dela upp momenten, göra degen en dag, grädda bullarna nästa och finliret när man känner för det.
Som vanligt kan du skippa kalljäsningen och baka bröden direkt. Isåfall dubblar du mängden jäst, ljummar mjölken och låter degen jäsa övertäckt en timme. Efter det följer du instruktionerna från steg 5.
Porslinet på bilden kommer från Swedish Grace.
Minisemlor
48 st
Vetebullar:
25 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör
1½ dl socker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma, hel
11-14 dl vetemjöl
Topping:
1 st ägg
1 msk mjölk
1 krm salt
Fyllning:
400 g mandelmassa
1 dl mjölk eller grädde
Topping:
6 dl grädde
1 msk florsocker
Instruktioner:
Dag 1:
1. Lös upp jästen i kall mjölk.
2. Tillsätt kardemumma, socker, salt och det mesta av mjölet.
3. Hyvla smöret med en osthyvel och arbeta samman allt till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
4. Täck och ställ i kylen över natten.
Dag 2:
5. Klä två plåtar med bakplåtspapper.
6. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i hälften. Dela den ena halvan i 24 lika stora bitar. Rulla till små bullar och lägg glest på plåt.
7. Gör samma sak med den andra deghalvan.
8. Låt jäsa övertäckt i en timme.
9. Sätt ugnen på 200 grader.
10. Vispa samman ägg, mjölk och salt och pensla bullarna noga.
11. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått färg.
12. Låt svalna på galler.
Montering:
13. Skär ett lock av bullarna, gör en grop med en gaffel och ta ut inkråmet.
14. Riv mandelmassan grovt och blanda med en del av inkråmet och mjölk eller grädde. Ta i lite i taget tills du har en krämig fyllning.
15. Fyll semlorna med mandelmassa.
16. Vispa grädden fast och spritsa eller skeda på semlorna. Lägg på locket och pudra med florsocker.
Enkelt & gott!