Krämig vaniljcheesecake med oreokross och botten av Oreo gjorda i portionsformer.
Väldigt gott och väldigt smidigt att bjuda på!
Det är no bake vilket innebär att det ingen ugn krävs för att baka de här godingarna, extra enkelt och snabbt!
Jag valde att göra hälften av fyllningen med krossade Oreos i men du kan blanda i hela fyllningen eller skippa det helt. Jag toppade med fler kakor men du kan toppa med vad du vill, lite grädde, hallon, blåbär eller en chokladsås?
Vanilj och Oreo har ju ganska milda smaker så det passar jättebra med syrliga bär till.
Det går naturligtvis bra att göra det här i en stor form, jag skulle isåfall välja en springform på 20-22 cm och låta den stå i kylen minst fem timmar.
Om du inte har en muffinsplåt kan du göra dem stora muffinsformar, se dock till att de är stabila, alternativt använd dubbla formar. Det funkar även bra att frysa in dem om du vill förbereda i god tid.
Det här är en dessert, eller ett fika, som smakar svårare än det är att tillaga. Jag gillar sådant. De kan självklart vara mycket snyggare också. Jag är inte så mycket för det där med finlir men det kanske du är?
Hursomhelst, minicheesecake med vanilj och Oreo är ett fantastiskt gott fika, sätt igång!
Mini vaniljcheesecake med Oreo
8-10 st
Botten:
14 st Oreokex (1 paket, 154 g)
50 g smör
Cheesecakefyllning:
600 g färskost naturell
1 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver alt 2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
5 st Oreokakor
Smör till formen
Instruktioner:
1. Använd en muffinsplåt av storleken för 12 muffins. Smörj 10 st av fördjupningarna.
Botten:
2. Mixa kakor till ett fint smul.
3. Smält smöret och mixa samman med kaksmulet.
4. Fördela och tryck ner kakmixet jämnt i de smorda formarna.
5. Ställ i kylen medan du gör fyllningen.
Cheesecakefyllning:
6. Vispa samman färskost, florsocker och vanilj till en jämn kräm. Övervispa inte, det ska bara blandas helt.
7. Tillsätt grädden och vispa på låg hastighet till en slät och fluffig kräm. Vispa korta intervaller så att du inte råkar övervispa och får en rinnig fyllning. Det ska vara en ganska fast kräm.
8. Lägg hälften av fyllningen i en skål och ställ åt sidan.
9. Grovhacka kakorna och rör ner i smeten.
10. Fördela smeten med kakor ovanpå kakbottnarna i formen och jämna till.
11. Fördela den andra smeten och jämna till.
12. Ställ i kylen att stelna, gärna över natten men minst tre timmar.
13. Använd en kniv eller liknande och lossa insidan av kanterna. Vänd upp och ner på ett bakplåtspapper och knacka ut bakelserna. Om de sitter hårt kan du testa att värma upp muffinsplåtens undersida (hårfön eller så kan du fukta en handduk med varmt vatten).
14. Servera och dekorera precis som du vill.
Enkelt & gott!
Goda och lätta att göra men svåra att behålla fina när man ska ta upp dem ur muffinsformen.
Ja, visst är de goda!
Det blir lite kladdigt men man kan testa att värma undersidan innan man lossar dem. Antingen genom att ställa hela formen i hett vatten en stund eller använda en hårfön för at värma upp. De glider ur lite lättare då. 🙂
Mvh Yvonne