Saftiga pepparkaksfyllda bullar & pepparkaksbabka

Pepparkaksbullar pepparkaksbabka bakalite.se 4Egentligen är det här helt vanliga bullar men jag har fyllt dem med pepparkakskryddad fyllning istället för bara kanel. Sen gjorde jag dem som lussebullar, eller S-bullar som jag kallar dem här, så direkt blev det juligt.

Den här degen är kalljäst, den har alltså stått i kylen över natten, vilket jag tycker ger en mycket bättre och godare deg. Om du inte har tid, lust eller tålamod så kan du baka dem direkt.

Isåfall ljummar du degvätskan, dubblar mängden jäst och låter degen jäsa ca 1 timme. Följ därefter steg 7.

Jag valde att göra s-bullar av halva degen och en babkakrans av den andra halvan. Du gör som du vill, instruktioner för båda sätten finns i instruktionerna. Det här blir saftiga och goda bullar med mycket smak, se till att inte övergrädda dem för ingen gillar torra bullar.Pepparkaksbullar pepparkaksbabka bakalite.se 3Pepparkaksbullar
20-40 st eller 2 st babka

Vetedeg:
25 g jäst
5 dl mjölk
1 dl socker
1 tsk kardemumma (kan uteslutas)
½ tsk salt
13 dl mjöl
150 g smör

Ev mjöl till utbakning

Fyllning:
150 g smör
1½ dl socker
2 msk pepparkakskrydda

Sockerlag:
½ dl vatten
½ dl socker

Instruktioner:
Dag 1:
Vetedeg:
1. Ta fram smöret så att det blir rumstempererat.
2. Lös upp jästen i kall mjölk.
3. Tillsätt socker och mjöl, arbeta samman till en kladdig deg.
4. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt lite i taget. Tillsätt sist salt.
5. Arbeta samman till en glansig och smidig deg som släpper från bunkens kanter. Det tar ca 10 minuter med maskin eller 15 minuter för hand.
6. Plasta in och ställ i kylen att jäsa över natten.

Dag 2:
Fyllning:
7. Vispa samman smör, socker och pepparkakskrydda till en krämig, bredbar massa.
8. Klä plåtar med bakplåtspapper om du vill göra bullar eller sätt bakplåtspapper i botten av en springform (20-24 cm) och smörj in kanterna med smör.

Jag gjorde bullar av halva degen och fick två plåtar med 24 st och en babkakrans i en 22 cm springform.

Utbakning:
S-bullar:
9. Kavla degen till en platta, ca 40 x 40 cm.
10. Bred ut hälften av fyllningen jämnt över halva nedre plattan. Rulla ihop, som när du gör bullar, till mitten.
11. Vänd hela rullen och degen upp och ner så att den lösa plattan kommer emot dig på bakbordet. Bred ut fyllningen på degplattan och rulla ihop den mot den andra rullen. Degen bildar nu ett S när du skivar rullarna. Det är alltså som när du gör bullar men istället för en enkel rulle har du två motsatta rullar som sitter ihop. Skär i skivor, 1½ cm, och lägg glest med snittytan upp på plåtarna.
12. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme.

Babka:
9. Kavla ut degen till en platta, ca 30 x 40 cm.
10. Bred ut fyllning över hela plattan och rulla sedan ihop hela degplattan. Nyp ihop ändarna.
11. Dela degrullen med en vass kniv längs hela längden och vänd upp snittytorna. Tvinna bitarna och lägg försiktigt ner i formen. Kläm samman ändarna.
12. Låt jäsa övertäckt i en timme.

Sockerlag:
13. Lös upp sockret i hett vatten och ställ åt sidan.

Gräddning:
14. Sätt ugnen på 200 eller 250 grader.

Bullar – 15. Grädda bullarna på 250 grader i mitten av ugnen i ca 5 minuter, bullarna ska precis ha fått färg och rest sig något medan fyllningen sipprar ut.

Babka – 15 Grädda babkan på 200 grader i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Babkan ska kännas något stum om du trycker lätt ovanpå.18. Pensla direkt med sockerlag och låt svalna på plåten/i formen.Pepparkaksbullar pepparkaksbabka bakalite.se 5Enkelt & gott!

23

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x