Bland de absolut enklaste bakverk du kan bjuda på är Kolasnittar, sådana där lättbakade kakor som de allra flesta gillar. Här är samma kakor men jag har gjort dem mycket mindre och smaksatt dem med saffran. Det syns inte riktigt på bilderna hur små de är men de är ca 3 cm långa.
Du kan baka dem som minikakor, vi snackar munsbitar, eller som vanliga kolasnittar. Det avgör du. Det här är, i alla storlekar, en uppskattad kaka som de allra flesta av oss fixar att baka så sätt igång!
Just det, jag såg att min största inspirationskälla när det gäller bakning, Fredrik, gjorde saffranssnittar med flingsalt på. Kan det verkligen behövas tänkte jag och testade. Ojoj, vad extra gott det blev! Om du inte gillar sälta så kan du självklart hoppa över det och grädda dem au naturell.
Saffranssnittar med salt
20 stora, 50 små
½ g saffran (1 paket)
2 tsk citronsaft, vatten eller ex rom
100 g smör
3/4 dl socker
2 msk ljus sirap
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Topping:
1 msk flingsalt (kan uteslutas)
Instruktioner:
1. Sätt ugnen på 175 grader, klä en plåt med bakplåtspapper.
2. Blanda saffran och vätska i en bunke och låt stå i några minuter.
3. Tillsätt rumstempererat smör, socker och sirap i bunken och vispa samman med en elvisp.
4. Tillsätt mjöl och bakpulver, vispas tills du har en fast deg. Det blir först småsmuligt, sen större smulor och sen kan du krama ihop det till en deg.
5. Om du vill göra minisnittar så delar du degen i fyra delar. Rulla varje deg till en rulle, lika lång som plåtens kortsida. Lägg alla fyra längderna glest på plåten och platta till något. Om du vill göra vanlig storlek så delar du degen i två delar och formar två längder.
6. Strö över flingsalt.
7. Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter eller tills längderna fått färg.
8. Låt svalna i några minuter och skär sedan sneda snittar.Enkelt & gott!
Gott! Jag är galet förtjust i lönnsirap som jag ofta använder i bakningen. Tror du det funkar att byta ut ljus sirap mot lönnsirap i detta recept?/😊
Samma här, älskar lönnsirap!
Det blir helt klart jättegott men jag är osäker på om det blir samma konsistens utan vanlig sirap. Testa och låt mig gärna veta hur det blev! 😊
Kram Y
Måste prova! Perfekt att ha småkakor på lut! Kanske kan man även göra med pepparkakskrydda?
Ja, testa!
Det går alldeles utmärkt med pepparkakskryddor.
Det här är en praktisk kaka att variera med både kryddor och topping. 🙂
//Yvonne