Julgodis eller bara godis. Av okänd anledning är det i stort sett bara i jultider som de flesta av oss gör eget godis. Lite synd egentligen, det behöver inte ens vara svårt och det är helt fritt att välja sina favoritsmaker och kombinera dem hejvilt.
Här är en sådan idé, tre smaker som passar riktigt bra ihop och som en nybörjare på lakrits, verkligen uppskattar.
Om du redan är en inbiten lakritsfantast så skulle jag ta extra mycket lakritssirap. Fast det beror såklart på vilket märke du använder, de är ju olika koncentrerade så smaka av efter att du tillsatt chokladen. Jag har inte testat att använda lakritspulver så om du tar det istället får du verkligen smaka av ordentligt och inte gå på mitt mått.
Jag valde mandelmassa till botten, tycker att det är snäppet godare än marsipan, men du kan välja vilken sort som helst. Och färg såklart.
Jag droppade i lite svart gelfärg för effektens skull, om du skippar det så blir lakritsen ljusbrun. Att toppa med vit choklad kändes givet och de salmiakbitar jag strött över är såklart valfritt. Det blev dock väldigt gott med lite crunch.
Om du vill kan du toppa med flingsalt istället.
Allt porslin på bilden kommer från Pillivuyt, serien Plissé och är det porslin vi använder varje dag och har allra mest av. Som jag gillar det! Klassiskt, vackert och av högsta handgjorda kvalitet.
Du hittar Pillivuyts utbud här.
Balkarna jag använder mig av så smidiga och kommer från Pufz. Balkarna gör att du får helt jämna kanter, du kan använda dem som mått för att skära upp jämnt och de funkar i diskmaskinen.
Pufz grundades av en vän till mig, Anna, och hon har skapat en massa smarta och användbara produkter av silikon. Kolla in allt här!
Nu är det dags, in i köket och koka godis som smakar ljuvligt!Saltlakritsfudge
2 dl socker
2 dl grädde
1 dl + 1 msk sirap, ljus
50 g smör
2 msk saltlakritssirap (1-3 msk beroende på sort)
150 g mörk choklad, ca 55%
ev svart hushållsfärg
400 g mandelmassa eller marsipan
Chokladganache:
100 g vit choklad
½ dl grädde
5 g smör eller olja
Topping:
2 msk saltlakritsströssel, salmiak eller flingsalt
Instruktioner:
Botten:
1. Klä en ugnsform, ca 15×20 cm med bakplåtspapper eller använd balkar inställda på samma mått, på en plåt med ett bakplåtspapper i botten.
2. Kavla ut mandelmassa till 15 x 20 cm och lägg som en botten i formen, alternativt innanför balkarna.
Saltlakritsfudge:
3. Häll grädde, socker och sirap i en kastrull. Hetta upp under omrörning och tillsätt smör och lakritssirap.
4. Låt småkoka upp till ca 125 grader, det tar ca 10 minuter. Rör om ibland.
5. Ta från värmen och tillsätt grovhackad choklad. Rör om tills all choklad smält.
6 Smaka av och tillsätt eventuellt mer lakritssirap.
7. Tillsätt eventuellt svart hushålls- eller gelfärg, rör om tills du fått jämn färg.
8. Häll smeten ovanpå mandelmassan och bred ut jämnt.
9. Låt svalna helt och ställ sedan i kylen att stelna.
Chokladganache:
10. Finhacka den vita chokladen och lägg i en skål tillsammans med smör.
11. Hetta upp grädden tills den ryker och häll över chokladen. Rör till en jämn chokladkräm. Om chokladen inte smälter helt kan du mikra kort och röra om igen.
12. Låt chokladen svalna och tjockna något.
13. Ta fram fudgen ur kylen och häll chokladen ovanpå och ställ tillbaks in i kylen för att stelna helt.
13. Strö över eventuell topping och skär i önskade bitar.
Enkelt & gott!
Jag gjorde dom med lakritsrotens salmiak/lakritspulver blandning och utan mandelmassebotten. Blev svingott!
Funkar de att frysa? Eller hur länge håller de ungefär i kyl?
Åh vad roligt att höra! ❤ Jag har inte testat att frysa in men hade dem i kylen iallafall i en vecka. 🥰
//Y