De här är de godaste lussebullarna hittills. Oj, oj vad jag är nöjd, jag är så nöjd att jag inte ens skäms över att säga det. Hurra!
Grejen med de här bullarna är fyllningen. Kombinationen av smör, socker, kanel och kakao ger en chokladkolaaktig smak som liksom rinner genom och ur bullen. Alltså.
Det är allt jag har att säga. Bake them.
Du kan skippa att pensla bullarna med äggvisp och bara ta sockerlag efteråt istället, det var mest för färgens skull jag gjorde så. Skippa kakao om du bara vill ha kanelsmaken (fast gör inte det).
Som vanligt om du inte vill kalljäsa degen så behöver du inte det, den blir dock extra smidig och god men ibland vill man spontanbaka och då gör du såhär: Dubbla mängden jäst, ljumma mjölken och jäs degen i en timme i rumstemperatur och följ sedan steg 8.
Sen behöver du ju inte heller göra lussebulleform av dem, det var lite svårt att beskriva hur man gör och det går självklart precis lika bra att göra vanliga bullar. Alltså breda på fyllningen över hela degplattan och rulla ihop.
Fyllda saffransbullar
20-40 st
Saffransdeg:
½ g saffran
½ msk citronsaft
25 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör
1 dl socker
½ tsk salt
12-13 dl mjöl
Ev mjöl till utbakning
Fyllning:
100 g smör
1 dl socker
1 msk kanel
3 tsk kakao
Pensling (kan uteslutas):
1 st ägg
1 msk mjölk
1 krm salt
Sockerlag:
½ dl vatten
½ dl socker
Ev florsocker till topping
Instruktioner:
Dag 1:
Saffransdeg:
1. Ta fram smöret så att det blir rumstempererat.
2. Mortla saffran och tillsätt lite citronsaft, låt stå och dra.
3. Lös upp jästen i kall mjölk.
4. Tillsätt socker, salt och saffran.
5. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt.
6. Häll i lite mjöl i taget och arbeta samman till en glansig och smidig deg som släpper från bunkens kanter. Det tar ca fem minuter med maskin eller tio minuter för hand.
7. Plasta in och ställ i kylen att jäsa över natten.
Dag 2:
8. Klä två plåtar med bakplåtspapper.
Fyllning:
9. Vispa samman kallt smör, socker, kanel och kakao till en krämig, bredbar massa.
Utbakning:
10. Kavla degen till en platta, ca 40 x 40 cm.
11. Bred ut hälften av fyllningen jämnt över halva nedre plattan. Rulla ihop, som när du gör bullar, till mitten.
12. Vänd hela rullen och degen upp och ner så att den lösa plattan kommer emot dig på bakbordet. Bred ut fyllningen på degplattan och rulla ihop den mot den andra rullen. Degen bildar nu ett S när du skivar rullarna. Det är alltså som när du gör bullar men istället för en enkel rulle har du två motsatta rullar som sitter ihop. Skär i skivor, 1½ cm, och lägg glest med snittytan upp på plåtarna.
13. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
Gräddning:
14. Sätt ugnen på 225 grader.
15. Vispa ihop ägg, mjölk och salt och pensla bullarna ordentligt.
16. Grädda i mitten av ugnen i 3-5 minuter, bullarna ska precis ha fått färg och rest sig något medan fyllningen sipprar ut.
18. Pensla direkt med sockerlag och låt svalna på plåten.Enkelt & gott!