Här testade jag att göra en chokladkola smaksatt med saltlakritssirap som jag doppade skitfult i choklad och toppade med saltlakritsflingor. Jo tack, det blev mycket gott!
Jag hade i 2 msk saltlakritssirap men det blev väldigt mild smak så jag rekommenderar att du tar minst 3 msk om du verkligen vill få fram lakritssmaken. Det beror även på vilken sorts lakritssirap du använder. Finns så många olika och även i pulverform så du får prova dig fram. Att jag toppade med saltlakritsflingor förhöjde såklart lakritssmaken men det kan ju skippas om du inte vill ha det. Eller toppa med pyttelite lakritspulver?
Jag är fullkomligt inkapabel till att doppa godsaker i choklad så att det blir så där fint och slätt, utan chokladkanter som väller ut och så men jag är säker på att du kan göra det snyggare. Jag tog 50% ljus choklad och 50% mörk, tycker att det brukar bli en bra balans.
I det här receptet testade jag att använda glykossirap, har inte gjort det tidigare och det ska ge en slätare kola, eller minimera risken att kolan blir grynig. Osäker på om jag märkte någon skillnad men grynig var den inte.
Lakritskola
100 g smör
2 dl grädde
2 dl socker
3 dl sirap
½ dl glykossirap
½ dl kakao
2-3 msk saltlakritssirap (ev mer)
Topping:
100 g choklad, ljus, mörk eller vit
5 g smör
Instruktioner:
Kola:
1. Täck en form, ca 15×25 cm, med bakplåtspapper. Eller ställ bakbalkar på en plåt med bakplåtspapper.
2. Blanda alla ingredienser i en vid kastrull.
3. Koka upp och låt koka kraftigt, rör om ibland, tills temperaturen är 125 grader. Det tar normalt mellan 10-40 minuter beroende på kastrull och värme. Om du inte har en termometer kan du göra ett kulprov.*
4. Ta kastrullen från värmen och häll smeten försiktigt i formen.
5. Låt svalna helt och skär bitar i önskad storlek.
Om du vill så kan du paketera kolorna i smörpapper och hoppa över chokladdoppandet, då är du klar nu.
Topping:
6. Grovhacka och smält chokladen i en djup kopp eller skål. Rör ner smör.
7. Doppa kolorna, en i taget, och låt chokladen rinna av något. Ställ på en bricka med bakplåtspapper och strö över krossade lakritsflingor.
8. Ställ i kylen att stelna.
*Kulprov: droppa lite knäcksmet i en glas med kallt vatten. Om det går att forma smeten till en kula så är den klar.
Enkelt & gott!