Helt vanliga tekakor, med kardemumma som jag föredrar men det kan du hoppa över om du inte gillar det. De här tekakorna är kalljästa. Det går naturligtvis lika bra att baka dem samma dag. Isåfall dubblar du mängden jäst och ljummar mjölken. Låt jäsa 45 minuter i bunken och följ sedan steg 6.
Tekakor
16-20 st
100 g smör
11 dl vetemjöl
2 tsk torrjäst
5 dl mjölk
2 msk sirap
1 tsk salt
1 tsk kardemumma, färskmalen
Instruktioner:
Dag 1:
1. Ta fram smöret så det blir mjukt.
2. Blanda mjöl och torrjäst i en bunke, låt stå i tio minuter.
3. Tillsätt kall mjölk, sirap, salt och kardemumma och arbeta samman.
4. Klicka ner mjukt smör och arbeta degen smidig.
5. Täck över och ställ i kylen över natten.
Dag 2:
6. Klä två plåtar med bakplåtspapper.
7. Dela degen i två delar.
8. Dra ut den ena delen till en rektangel. Ta ut rundlar med ett pepparkaksmått eller ett glas, ca 8 cm i diameter.
9. Lägg glest på plåt. Nagga bröden med en gaffel eller provsticka. Gör samma sak med den andra degen.
10. Täck över och låt jäsa i en halvtimme.
11. Sätt ugnen på 250 grader.
12. Grädda tekakorna i mitten av ugnen, ca 6-7 min, eller tills de fått färg.
13. Låt svalna på ett galler.
Enkelt & gott!