Kladdig choklad- & nötskaka

_SLP5205Saftig, på gränsen till kladdig, smakrik choklad- och nötkaka, glutenfri och lättbakad.

Hasselnötterna i botten av kakan ger ett gott crunch och chokladen ovanpå, ja det är ju choklad. Kan uteslutas om man så vill.

Jag har haft hälften mandel och hälften hasselnötter men du kan lika gärna använda 2 dl hasselnötsmjöl eller 2 dl mandelmjöl.

Mandel- och hasselnötskaka med choklad
150 g choklad, ljus
200 g smör
3 st ägg
2 dl florsocker
1 dl mandelmjöl
1 dl hasselnötsmjöl
50 g mörk choklad
2 msk hasselnötter

Smör till formen

Topping:
50 g mörk choklad

Instruktioner:
1. Grovhacka chokladen och smält tillsammans med smöret. Ställ åt sidan att svalna.
2. Sätt ugnen på 170 grader. Smörj en sockerkaksform, 1½ liter, noggrant med smör.
3. Separera äggen.
4. Vispa samman äggulor med hälften av sockret.
5. Tillsätt chokladsmöret, mandelmjöl, hasselnötsmjöl och salt. Vispa samman.
6. Vispa äggvitor och resten av sockret med en elvisp tills det är vitt och fluffigt.
7. Vänd försiktigt ner äggvitesmeten, lite i taget, i chokladsmeten och blanda slätt.
8. Häll smeten jämnt i formen.
9. Grovhacka hasselnötterna och strö över kakan.
10. Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter och flytta sen ner ett steg och grädda i ytterligare 10-15 minuter eller tills kakan stannat nästan helt.
11. Låt svalna helt i formen och sedan i kylen i några timmar, gärna över natten.

Topping:
12. Grovhacka och smält chokladen tillsammans med smör. Rör slätt.
13. Vänd upp kakan på ett fat och häll chokladen över.
_SLP5193Enkelt & gott!

34

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x