Krämig brownie på mörk choklad med valnötter, toppad med en ännu krämigare och len kaffesmakande vit chokladganache. Ganachen smakar lite som kaffe latte så jag presenterar:
Lattebrowniebitar!
Alltså, om jag hittar på något eget så får jag också döpa det, mitt privilegium. Vad döper du dina skapelser? Och då menar jag inte nödvändigtvis barn. Men mina barn heter Junie, Pontus, Milla och Isak och kom i den ordningen. Bästa jag gjort, såklart.
Nog om det, här är receptet på de här godbitarna och jag rekommenderar dig varmt att baka dem. Om inte direkt så imorgon. Okej?
Jag har använt kakstansar från Patisse som bland annat finns hos Bagaren & Kocken.
Lattebrownie med valnötter
8-20 st
Brownie:
150 g smör
200 g choklad, ljus
2 st ägg
2 dl farinsocker (eller vanligt strö)
2½ dl mjöl
½ dl kakao
100 g valnötter (kan uteslutas)
Topping:
300 g choklad, vit
½ dl grädde
½ dl espresso eller starkt kaffe
flingsalt
ev kaffebönor
Instruktioner:
Brownie:
1. Finhacka chokladen och lägg i en bunke.
2. Smält smöret och häll över chokladen, rör om tills all choklad smält och du har en slät chokladkräm. Låt svalna något.
3. Sätt ugnen på 170 grader.
4. Klä en ugnsform med bakplåtspapper, ca 20 x 20 cm. Fukta pappret och krama ur det så är det lättare att få det att passa formen.
5. Vispa ägg och socker fluffigt.
6. Blanda mjöl och kakao, tillsätt smeten.
7. Tillsätt chokladsmöret och rör slätt.
8. Grovhacka nötterna och vänd ner i smeten.
9. Häll smeten i formen och jämna till.
10. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Kakan ska vara något rörlig i mitten medan kanterna ha satt sig.
11. Tryck ner kanterna med en sked eller liknande. Låt svalna helt i formen medan du gör toppingen.
Topping:
12. Finhacka chokladen och lägg i en bunke.
13. Värm upp espresso och grädde tills det ryker. Häll över chokladen och rör till en slät kräm.
14. Bred ut chokladkrämen på kakan och ställ i kylen att stelna, minst tre timmar men gärna över natten.
15. Skär eller stansa ut bitar av önskad storlek, strö över flingsalt och dekorera eventuellt med kaffebönor.
Enkelt & gott!