Småkakor är egentligen inte min grej, varken att fika eller baka men just schackrutor är barndomsminnen för mig. Det var de här kakorna som jag och mina systrar fick baka hos mormor när vi var små. Helst ville vi bara äta degen för när de var gräddade var det inte riktigt lika goda. Eller kanske, men inte samma sak ändå.
När jag bakade de här nu, som vuxen, så fattar jag grejen med mördegskakor till kaffet. Bra kombination på många sätt. Men som vanligt så har jag svårt att göra som man ska så de här är lite större än de brukar vara. Storkakor.
Schackrutor
20 st stora, 40 små
200 g smör
2 tsk vaniljsocker
1 dl socker
4½ dl mjöl
1½ msk kakao
Instruktioner:
1. Ta fram smöret så att det blir mjukt eller hyvla det tunt med en osthyvel.
2. Arbeta samman smör, mjöl och vaniljsocker till ett grovt smul i en bunke.
3. Ta upp degen och krama samman för hand. Dela i hälften och lägg tillbaka den ena delen i bunken.
4. Tillsätt kakao i bunken och blanda kort till en jämn deg. Degen ska arbetas så lite som möjligt.
5. Lägg degbitarna i två olika plastpåsar och lägg i kylen för att vila, minst en halvtimme.
6. Sätt ugnen på 175 grader och klä två plåtar med bakplåtspapper.
7. Dela både den ljusa och den mörka degbiten i hälften.
8. Forma delarna till rullar, ca 1 cm tjock, och lägg en ljus och en mörk bredvid varann och omlott ovanpå. Tryck försiktigt ihop så att det blir en fyrkant. Om du vill ha vanliga små kakor kan du forma rullarna till ca ½ cm tjocklek.
9. Skär i lika tjocka skivor, ca 1 cm, och lägg glest på plåtarna med snittytan upp.
10. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått lite färg.
11. Låt svalna på galler.
Enkelt & gott!