Vad säg om en glutenfri mandelkaka fylld med len chokladkräm som toppats med lite dalt? Lättbakad och när den bakas i en sådan här form blir det genast lite festligt tycker jag.
Kaiserformen, eller vad den heter, finns i bakbutiker, bland annat hos Lyckas med mat, och går säkert att hitta i second hand-butiker. Det går även att använda en pajform som ser liknande ut. Just att den har en fördjupning när du vänder den om gör den väldigt tacksam till att baka och bjuda på något riktigt lättbakat som ser lite svårare ut. Älskar sådant!
Det här receptet är riktigt bra som grundrecept till formen, jag är väldigt nöjd med det, och så kan du variera fyllning hejvilt. Gillar även att det är glutenfritt.
Till det här receptet använde jag 100 g ljus choklad och 200 g mörk den här gången och tycker att det blev en bra smak.
Mandelkaka med chokladkräm
8-14 bitar
Botten:
100 g smör
3½ dl mandelmjöl
1 dl potatismjöl
1½ dl socker
1 krm salt
3 st ägg
Smör och mandelmjöl till formen
Fyllning:
300 g choklad, valfri styrka
2 dl grädde
25 g smör
Topping:
½ msk flingsalt (kan uteslutas)
Instruktioner:
Botten:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en Kaiserform, 28 cm, noga med smör och ströa med mandelmjöl.
2. Smält smöret och låt svalna något.
3. Rör ihop mandelmjöl, potatismjöl, socker och salt.
4. Tillsätt ägg och vispa samman.
5. Tillsätt smöret och rör ihop.
6. Häll smeten i formen och bred ut den jämnt, knacka formen mot bordet så att smeten jämnar till sig.
7. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter, flytta ner kakan ett steg och grädda i ytterligare 5-10 minuter.
8. Vänd kakan upp och ner på ett galler eller bakplåtspapper. Låt svalna helt.
Fyllning:
9. Grovhacka chokladen och lägg i en bunke tillsammans med smöret. Jag valde 100 g ljus choklad och 200 g mörk (55%).
10. Värm upp grädden tills det börjar ryka och häll över chokladen och smöret. Låt stå ett par minuter och rör sedan till en slät och blank chokladkräm.
11 Häll chokladsmeten över kakan och låt svalna innan du ställer den i kylen för att stelna ett par timmar.
12. Servera som den är eller med lite vispad grädde, bär eller frukt.
Enkelt & gott!