Det är ju rätt meckigt att koka risgrynsgröt eftersom det tar lång tid och tenderar koka fast när man inte rör om. Hela den där ”mjölk kokar när man vänder ryggen till” sitter i ryggmärgen och jag undviker länge att koka mjölk…
För att slippa den fastbrända gröten så testade jag att tillaga gröten i ugnen, det gick hur bra som helst! En ugnsfast gryta med lock är bra eller en glascocotte med lock.
Efter att ha googlat andras recept så verkar det som att det varierar en hel del på hur lång tid det tar. Prova dig fram!
Risgrynsgröt
4-8 portioner
3 dl risgryn
6 dl vatten
7 dl mjölk
2 tsk salt
2 msk socker
1 st kanelstång
Instruktioner:
1. Sätt ugnen på 100 grader.
2. Koka ris med vatten i 8 minuter, rör om då och då. Häll upp i grytan.
3. Använd samma kastrull och koka upp mjölken tillsammans kanelstång, salt och socker.
4. Häll den varma mjölken i grytan och rör samman allt. Sätt på locket och ställ in i nedre delen av ugnen.
5. Ta ut gröten efter en halvtimme, rör om och ställ tillbaks i ugnen.
6. Grädda i ytterligare 30 minuter och ta sedan ut grytan. Rör om och kolla texturen.
7. I det här läget var det mesta av vätskan uppsugen av riset och gröten nästan klar så jag valde att låta locket sitta på och lämna gröten framme en timme. Det blev en lagom krämig och god julgröt helt utan brända toner.
Enkelt & gott!