Kolakladdkaka med chokladtopping

Kolakladdkaka choklad bakalite.se 1 En krämig kladdkaka smaksatt av dulce de leche är rätt så söt. God men söt så jag toppade den med en mörk chokladganache för att jämna ut det något. Visade sig vara en god idé!

Du kan självklart skippa chokladen och servera kakan som den är, eller kanske med lite grädde, glass eller med syrliga bär. Hallonsorbet kanske?
Kolakladdkaka choklad bakalite.se 2Kolakladdkaka
10-12 bitar

175 g smör
1 st burk dulce de leche (397 g)
2 dl socker
2½ dl mjöl
1 krm salt
2 st ägg

Smör till formen

Topping:
150 g choklad, mörk
1½ dl grädde
10 g smör

Instruktioner:
1. Klä botten av en springform, 20-24 cm, med bakplåtspapper i botten och smörj kanterna med smör.
2. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Smält smöret och blanda med det mesta av dulce de lechen, spara ca ½ dl till topping.
4. Tillsätt socker, mjöl och salt, vispa slätt.
5. Tillsätt äggen och vispa slätt.
6. Häll smeten i formen och jämna till.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter tills kanterna fått färg och rest sig och mitten fortfarande är något rörlig.
8. Tryck försiktigt ner kanterna med baksidan av en sked för att jämna till kakan.
9. Låt svalna något.

Topping:
10. Grovhacka chokladen och lägg i en bunke tillsammans med smöret.
11. Värm upp grädden tills den börjar ryka och häll över chokladen. Låt stå en minut och rör sedan om till en slät chokladkräm.
12. Bred chokladkrämen över kakan och skeda kolasåsen ovanpå. Dra med skeden för att göra ett mönster.
13. Ställ i kylen för att stelna.
Kolakladdkaka choklad bakalite.se 3Enkelt & gott!

24

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x