Som sagt, det är hjortronsäsong så det är lika bra att smaksätta massor av godsaker med de här bären. Här gjorde jag lakritssnittar med hjortronsylt och det blev jättebra.
Två kraftiga smaker som matchar varandra perfekt! Gjorde snittar eftersom det är bland det enklaste som går att baka.
Jag använda en saltlakritssirap med det funkar lika bra med lakritspulver eller om du vill skippa lakritsen helt, gör det! Toppade hälften med saltlakritsbitar för lite crunch, kan också hoppas över om du inte gillar det.
Hursomhelst, en riktigt smakrik och god kaka att ha under hösten som närmar sig med stormsteg här i fjällen. Baka!
Hjortron- och lakritssnittar
ca 25 st
100 g smör
3/4 dl socker
2 msk ljus sirap
1 msk saltlakritssirap
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Topping:
½ dl hjortronssylt (fast)
1 msk saltlakritsbitar (kan uteslutas)
Instruktioner:
1. Sätt ugnen på 175 grader, klä en plåt med bakplåtspapper.
2. Häll rumstempererat smör, socker, sirap och saltlakritssirap i bunken och vispa samman med en elvisp.
3. Tillsätt mjöl och bakpulver, vispa tills du har en fast deg. Först blir det bara ett smul men fortsätt vispa så kommer det ihop till en deg.
4. Dela degen i två och forma till längder, nästan lika långa som plåtens långsida. Gör en fördjupning i mitten av varje längd och lägg i sylt. Strö eventuellt över lakritsflingor.
6. Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter eller tills längderna fått färg.
7. Låt svalna i några minuter och skär sedan sneda snittar.