Så jäkla god tårta med kokos och ananas. För min del blir de två smakerna per automatik Piña Colada. Så varsågod, en Piña Coladatårta!
En mjukseg botten med rejäl kokossmak toppad av en gräddig frosting med ananas. Inte alls mäktigt utan bara perfekt avvägt med goda smaker. Så nöjd med den här!
Lätt att baka, står sig länge i kylen och smakar mycket ”svårare” än vad den är. Kan såklart pyntas upp med torkade ananasblommor eller liknande men jag är nöjd med enkelheten. Och, om du vill göra den ännu mer lik drinken så kan du pensla botten med ljus rom.
Nästa gång jag bakar den här kommer jag testa att byta ut mjölet mot ett glutenfritt alternativ.
En tårta väl värd att testa!
Piña Coladatårta
10-12 bitar
Kokosbotten:
175 g smör
2½ dl socker
2 dl kokosflingor
2½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
3 st ägg
Smör till formen
Ananasfyllning:
400 g krossad ananas (200 g avrunnen eller färsk ananas)
ev 1 msk majsstärkelse
3 dl grädde
200 g färskost
1½ dl florsocker
Topping:
ev rostade kokosflingor eller chips
Instruktioner:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Sätt bakplåtspapper i botten av en springform, 20-24 cm, och smörj in kanterna med smör.
Botten:
3. Smält smöret och vispa ihop med sockret.
4. Blanda kokos, mjöl och bakpulver. Tillsätt och vispa samman.
5. Tillsätt äggen och vispa till en smet.
6. Häll smeten i formen och jämna till.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter eller tills kakan stannat helt.
8. Använd baksidan av en sked och tryck ner kanterna något, jämna till kakan försiktigt medan den svalnar.
9. Låt svalna helt i formen.
Fyllning:
10. Låt ananasen rinna av ordentligt i en sil. Spara juicen om du vill pensla botten med det.
11. Blanda ananas och ½ dl florsocker. Tillsätt 1 msk majsstärkelse om ananasen känns vattnig.
12. Vispa samman färskost och resten av florsockret, vispa så lite som behövs för att det ska blandas.
13. Tillsätt grädden och vispa på låg hastighet tills du fått en bredbar kräm. Vispa i korta intervaller så att du inte råkar övervispa så att det blir rinnigt.
14. Vänd ner ananasen.
Montering:
15. Lossa springformens kanter och sätt dit bakplåtspapper eller tårtplast runt kakan och spänn fast.
16. Bred ut fyllningen ovanpå tårtan. Ställ i kylen ett tag så det sätter sig.
17. Strö eventuellt på kokos eller annat gott och servera.
Enkelt & gott!
Ser ut som en smaskig tårta! Jag undrar hur du krossar ananasen? Stavmixer, matberedare? Krämen ser slät ut så antar att det inte ska vara bitar kvar. Har du/någon prova med kokosgrädde? Vore spännande för ännu mer kokossmak ☺️
Tack, det är en favorit!
Jag har använt krossad ananas på burk som fått rinna av, om jag använt ananasringar så har jag hackat dem. Skulle göra samma sak med färsk ananas, alltså hacka ganska fint. 🙂
Har inte testat med kokosgrädde men det är förmodligen väldigt, väldigt gott. Låt mig gärna veta om du testar det!
Kram Y
Tack för tipset om krossad ananas på burk, visste inte att det fanns. Tårtan var mycket omtyckt! ☺️ Den här gången följde jag receptet men nästa gång kanske jag testar kokosgrädde. Kommer troligen också prova att vispa äggen och sockret tsm för en något luftigare botten och kanske ändra proportionerna lite, tunnare botten och mer fyllning. Allt som allt – god tårta för kokosälskaren 😋
Vad kul att den blev uppskattad! 🥰
Jag ska också testa med kokosgrädde, om konsistensen håller så är det med all säkerhet supergott.
Kram Y