Okej, om du gillar nötter. Om du gillar tosca. Nötkakor där det händer något. Då är det här för dig.
En glutenfri, nötig mjukseg kaka med pistagenötter och mandel som ger massor av smak och ljuvlig textur. Det här är verkligen min typ av kaka, med tuggmotstånd, crunch och nötter. Älskar!
Pistage- & mandelkaka
8-10 bitar
225 g smör
2 dl socker
2 st ägg
150 g sötmandel
100 g pistagenötter
3/4 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
Topping:
150 g choklad, ljus
1 dl grädde
10 g smör
mandel och pistagenötter
Smör till formen
Instruktioner:
1. Ta fram smöret så att det blir rumstempererat.
2. Sätt ugnen på 170 grader och ställ in en plåt i mitten. Det kan läcka smör ur formen så använd en plåt istället för galler.
3. Klä en springform, ca 22 cm, med bakplåtspapper i botten och smörj in kanterna med smör.
4. Vispa mjukt smör och socker tills det är krämigt.
5. Tillsätt ett ägg i taget och vispa slätt.
6. Lägg undan några nötter till topping och mixa resten av pistagenötterna och mandeln till ett fint mjöl. Var försiktigt så att du inte mixar så mycket att det blir nötsmör.
7. Blanda nötmjöl, potatismjöl, bakpulver och salt. Tillsätt och vispa slätt.
8. Häll smeten i formen och jämna till.
9. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter. Flytta ner plåten med kakan ett steg och grädda i ytterligare 10 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
10. Mitten kommer ha sjunkit ihop något medan kanterna rest sig. Använd baksidan av en sked och pressa försiktigt men bestämt ner kanterna så att kakan blir jämnt. Låt svalna.
11. Lossa kakan försiktigt , du kan behöva skära loss den från formens kanter, och ställ på ett fat.
Topping:
12. Finhacka chokladen och lägg i en skål med smöret.
13. Hetta upp grädden och blanda med chokladen. Rör om tills du har en slät chokladkräm.
14. Grovhacka nötterna.
15. Häll chokladen på kakan, bred ut och strö över nötter.
16. Förvara kakan i kyl men servera rumstempererad.
Enkelt & gott!