Julkryddade Choklad- & mandelbollar

Chokladmandelbollar Glöet bakalite.se 2Reklam för dig över 25 år i samarbete med Glöet Sparkling Glögg.

Andra advent är här och hos oss blir det en ny typ av glöggfika. Vi har testat mousserande glögg från finska Glöet! Den serveras kyld, har en frisk citrussmak som kryddats med klassiska glöggkryddor såsom ingefära, kryddnejlika och apelsin. Så spännande!

Till det har jag gjort tre olika glutenfria godsaker som är superenkla att göra och som känns väldigt festliga. Smaksatt mandelmassa doppad i ett rejält lager choklad och toppad med lite mandel och salt. Det blev så gott och så är de superenkla att göra.

Jag kryddade dem med tre olika julsmaker; kardemumma med ljus choklad, apelsin med mörk och saffran med vit. Succé!

Glöet finns i fyra olika smakrika varianter och du hittar dem på Systembolaget.

Angående mängden choklad så krävs det ju lite extra för att kunna doppa ordentligt. 100 g räcker definitivt om du ex penslar bollarna. Om du gör dubbel sats så räcker det med 200 g choklad att doppa i.
Chokladmandelbollar Glöet bakalite.se 4Apelsingodis
10 st

1 st apelsin
200 g mandelmassa eller marsipan

Topping:
100-150 g choklad, ljus
1 msk smör eller olja
1 apelsin, skalet
1 msk mandel
½ msk flingsalt

Instruktioner:
1. Riv skalet av apelsinen och pressa ur saft.
2. Riv eller mixa mandelmassan fint. Tillsätt apelsinskal, 1 msk saft och blanda till en deg.
3. Forma till bollar och lägg på en bakplåtspappersklädd bricka som ryms i kylen.

Topping:

4. Riv skalet av apelsinen.
5. Finhacka mandel, blanda med salt och apelsinskal.
6. Finhacka och smält chokladen tillsammans med smör eller olja i en mugg.
7. Använd exempelvis en provsticka och doppa bollarna i chokladen. Låt rinna av något och lägg dem på brickan.
8. Ta bort stickan och strö över mandelhack över hålet.
9. Ställ brickan i kylen för att stelna.
_______________________
Saffransgodis
10 st

½ g saffran
1 msk citronsaft eller sprit
200 g mandelmassa eller marsipan

Topping:
100-150 g choklad, vit
1 msk smör eller olja
1 msk mandel
½ msk flingsalt

Instruktioner:
1. Mortla saffranet och häll på citronsaft. Låt stå och dra en stund.
2. Riv eller mixa mandelmassan fint. Tillsätt saffran och blanda till en deg.
3. Forma till bollar och lägg på en bakplåtspappersklädd bricka som ryms i kylen.

Topping:

4. Finhacka mandel och blanda med salt.
5. Finhacka och smält chokladen tillsammans med smör eller olja i en mugg.
6. Använd exempelvis en provsticka och doppa bollarna i chokladen. Låt rinna av något och lägg dem på brickan.
7. Ta bort stickan och strö över mandelhack över hålet.
8. Ställ brickan i kylen för att stelna.
_______________________
Kardemummagodis
10 st

200 g mandelmassa eller marsipan
½ msk kardemumma, färskmalen
1 msk vatten

Topping:
100-150 g choklad, ljus
1 msk smör eller olja
1 msk mandel
½ tsk kardemumma, färskmalen
½ msk flingsalt

Instruktioner:
1. Riv eller mixa mandelmassan fint. Tillsätt kardemumma och vatten och blanda till en deg.
2. Forma till bollar och lägg på en bakplåtspappersklädd bricka som ryms i kylen.

Topping:
3. Finhacka mandel och blanda med kardemumma och salt.
4. Finhacka och smält chokladen tillsammans med smör eller olja i en mugg.
5. Använd exempelvis en provsticka och doppa bollarna i chokladen. Låt rinna av något och lägg dem på brickan.
6. Ta bort stickan och strö över mandelhack över hålet.
7. Ställ brickan i kylen för att stelna.
Chokladmandelbollar Glöet bakalite.se 2Enkelt & gott!

10

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x