Choklad- & hasselnötstårta

Chokladhasselnötstårta bakalite.se 3Tårta! Här i form av saftiga chokladbottnar med hasselnötssmörkräm, chokladganache och rostade hasselnötter. Mäktigt, javisst men så gott. Det gäller att ta tunna bitar av den här för att få det mesta ut av den.

Men ja, egentligen räcker det med hälften så mycket smörkräm så halvera om du vill.

Tårtan håller sig länge i kylen, plasta in för bästa resultat. Jag gjorde bottnarna i förväg och hade i frysen ett tag innan jag gjorde klart den, Funkar så bra. Just den här tårtbotten är jag så nöjd med, den är saftig och enkel att göra, dela och bjuda på. Borde egentligen alltid ha en redo i frysen…

Nötterna kan rostas eller inte, det går även bra med färdighackade nötter osv. Gör som du vill!Chokladhasselnötstårta bakalite.se 2Choklad- och hasselnötstårta
8-10 bitar

Chokladkaka:
2 dl rapsolja
3 dl yoghurt, ca 10% fetthalt
3 st ägg
5 dl mjöl
2½ dl strösocker
1½ dl kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
½ tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker
½ tsk salt

Fyllning:
220 g smör
200 g hasselnötskräm (typ Nutella)
½ dl grädde
3 dl florsocker
½ tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Topping:
1 dl hasselnötskräm (nutella)
250 g choklad
1½ dl grädde
100 g hasselnötter

Instruktioner:
1. Ta fram smör till fyllningen så att det blir mjukt.
Chokladkaka:
2. Sätt ugnen på 150 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten och längs insidan av kanterna på en springform, 20 cm.
3. Vispa samman yoghurt, olja och ägg.
4. Blanda vetemjöl, strösocker, kakao, salt, bikarbonat och bakpulver. Tillsätt och rör slätt.
5. Häll smeten i formen och knacka formen mot bordet så att smeten kommer ner ordentligt.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60-70 minuter eller tills kakan stannat och en provsticka kommer ut torr.
7. Lossa försiktigt kanterna, använd en kniv om det behövs, och vänd upp kakan direkt på ett galler. Låt svalna helt under formen.

Topping:
8. Rosta eventuellt nötterna i en torr panna tills skalen börjar lossna. Lägg nötterna i en bakduk och gnugga av skalet. Obs! Det går även bra att hoppas över rostningen, det är en smaksak.
9. Hacka nötterna.
10. Finhacka chokladen och lägg i en skål.
11. Hetta upp grädde och häll på chokladen, rör tills du har en slät chokladkräm. Låt svalna, rör om då och då.

Fyllning:
11. Vispa mjukt smör så att det blir vitt, det tar några minuter.
12. Tillsätt hasselnötskräm och grädde, vispa slätt och tillsätt blanda, florsocker och vanilj.
13. Vispa slätt och sedan på medelhastighet i ett par minuter tills du har en fast kräm.

Montering:
14. Jämna ev till toppen och dela chokladkakan horisontellt i tre lika stora bottnar.
15. Lägg den första botten på ett galler eller ett fat med bakplåtspapper. Bred på hälften av av fyllningen ovanpå.
16. Lägg på nästa botten och bred på resten av fyllningen.
17. Lägg på den sista botten och täck hela tårtan med hasselnötskräm så att ev smulor kapslas in. Ställ i kylen en kvart.
18. Täck hela tårtan med chokladkräm och tryck dit hackade nötter längs med nedre delen av tårtan och strö resten ovanpå.
Chokladhasselnötstårta bakalite.se 1

15

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x