Spröda och mjuka kakor med smak av citron och vanilj, perfekta till kvällsfikat. Eller vad säger jag, till fikat bara. Dygnet runt.
Egentligen är jag inget fan av just småkakor men de här tänker jag på lite då och då, det är ett gott betyg. Gillar kombinationen av det spröda och det mjuka, en torr kaka men ändå inte. Svårt att förklara hur jag menar men om du bakar dem själv så fattar du.
Citronkakor
ca 20 st
Kakor:
1 st citron, skalet
125 g smör
2 dl socker
2 st ägg
4 dl mjöl
1½ tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
Topping:
ca 1 dl florsocker
Instruktioner:
1. Sätt ugnen på 200 grader och klä två plåtar med bakplåtspapper.
2. Riv skalet fint av hela citronen.
3. Vispa rumstempererat smör och socker krämigt.
4. Tillsätt ett ägg i taget och vispa samman.
5. Tillsätt citronskal, mjöl, vanilj och bakpulver och vispa till en lös deg.
6. Eftersom degen är ganska lös så ta lite florscker på händerna innan du formar små bollar och rullar dem i florsocker. Tips! Jag brukar rulla dem i florsocker i en skål, sen flytta över dem i en djup mugg, skaka muggen i cirklar så det blir en rund boll.
7. Lägg bollarna glest på plåtarna och grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter, de ska resa sig något och spricka.
8. Låt svalna på galler och pudra eventuell med florsocker.
Enkelt & gott!