Kladdkaka med lattetopping

Kladdkaka lattetopping bakalite.se 1Kladdkaka funkar i alla lägen, nästan, och med en god topping blir det ännu bättre. Här har jag valt en blandning som smakar som latte, därav namnet. Det är espresso blandat med vit choklad som blir mild men ändå smakrik och passar utmärkt till kladdkaka.

Om du vill så passar det också bra med lite hallon till.

Kladdkaka med lattetopping
8-12 bitar

Kladdkaka:
150 g smör
2½ dl socker
2 dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 st ägg

Topping:
300 g vit choklad
½ dl grädde
½ dl espresso eller starkt kaffe
1 msk kaffebönor
2 tsk flingsalt

Instruktioner:
Kladdkaka:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Klä en springform, 20 cm, med bakplåtspapper i botten och runt kanterna.
3. Smält smöret och rör ner sockret, låt svalna något.
4. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt, tillsätt och vispa samman.
5. Tillsätt ägg och vispa slätt.
6. Häll upp smeten i formen och jämna till.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter, kanterna ska ha rest sig något och fått färg. Mitten ska vara något rörlig.
8. Ta ut och tryck direkt ner kanterna försiktigt med en baksidan av en sked. Upprepa medan kakan svalnar och jämna på så sätt till hela kakan.

Topping:
9. Grovhacka chokladen och lägg i en bunke.
10. Häll grädde och espresso i bunken och mikra på låg temperatur i korta intervaller. Rör om emellanåt. Fortsätt tills du har en slät chokladkräm. Var försiktig så att du inte råkar värma för länge.
11. Häll krämen över kakan och strö över mortlade kaffebönor och salt.
12. Ställ i kylen att stelna, minst 3-4 timmar men gärna över natten om du har tålamod.
13. Lossa försiktigt springformens kanter, ta bort pappret och jämna till toppingen. Skär i bitar och servera rumstempererad.
Kladdkaka lattetopping bakalite.se 1
Enkelt & gott!

22

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x