Vaniljtårta med vaniljmarinerade jordgubbar

KhoisanI samarbete med Khoisan Gourmet äkta vanilj (den enda vanilj jag använder) så har jag tagit fram den utlimata vaniljtårtan! En supersaftig vaniljkryddad tårtbotten med massor av vaniljfrosting, enkel att variera med olika toppingar efter säsong, tema eller högtid.

Här har jag toppat den med vaniljmarinerade jordgubbar, pga ultimat vaniljtårta.
De marinerade jordgubbarna kan även göras som en egen dessert tillsammans med lite vaniljglass eller lättvispad grädde. Eller bara som det är, det är så himla gott! Sirapen som blir över fungerar perfekt som drinksmaksättning.

Tårtan håller sig minst ett par dagar inplastad i kylen, vänta med toppingen tills det är dags för servering.
KhoisanVaniljtårta med jordgubbar
8-12 bitar

Botten:
3 st ägg
2½ dl strösocker
5 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
2 dl rapsolja
3 dl yoghurt, ca 10% fetthalt

Marinerade jordgubbar:
500 g jordgubbar
1 dl socker
½ tsk vaniljpulver eller vaniljpasta

Vaniljfrosting:
400 g färskost
2½ dl florsocker
1½ tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljpasta
4 dl grädde

Instruktioner:
Jordgubbar:
1. Skölj och dela jordgubbarna i mindre bitar.
2. Blanda socker och vanilj i en bunke. Häll i jordgubbarna och blanda väl.
3. Låt stå och dra i minst en timme i rumstemperatur eller inplastad i kyl ett par dagar före användning.

Botten:
4. Sätt ugnen på 150 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, 20-24 cm, och smörj insidorna med smör eller olja.
5. Vispa ägg och socker fuffigt.
6. Blanda yoghurt och olja, tillsätt och vispa slätt.
7. Sikta samman vetemjöl, vaniljpulver, bakpulver, bikarbonat och salt. Tillsätt och rör slätt.
8. Häll smeten i formen och knacka formen mot bordet så att smeten kommer ner ordentligt.
9. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60-70 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
10. Lossa försiktigt formens kanter och vänd upp kakan direkt på ett galler. Låt svalna helt under formen.
11. Jämna till toppen och dela kakan horisontellt i två eller tre lika stora bottnar.

Jordgubbar:
12. Häll jordgubbarna i en sil ovanpå en skål så att sirapen sparas.

Fyllning:
13. Blanda florsocker och vanilj. Vispa samman med färskost.
14. Tillsätt grädden och vispa tills det börjar tjockna något. Sänk hastigheten och fortsätt vispa på låg hastighet tills du fått en bredbar kräm. Vispa i korta intervaller så att du inte råkar övervispa, då blir det rinnigt.

Montering:
14. Lägg en botten på ett fat och pensla eller ringla över jordgubbsirap.
15. Spritsa eller bred på 1/3 av frostingen, lägg på nästa botten och upprepa med sirap och frosting.
16. Fördela resten av fyllningen ovanpå och runt tårtan.
17. Lägg jordgubbarna ovanpå tårtan och servera.
Khoisan
Enkelt & gott!

20

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x