Hallongrottor, syltkakor, syltgrottor? Det känns som att de flesta säger hallongrottor men då låser man dem till hallonsylt och så vill jag inte ha det. Därför kallar jag dem syltkakor och fyller dem med precis vad jag vill. Älska vuxenlivet!
Här har jag använt hjortronsylt pga av säsong men alla syltsorter funkar precis lika bra. Se dock till att ta så många bär som möjligt så att det inte bara blir bärsås.
De här är lite större än vanliga grottor, därav kallar jag dem stora (!!) och har så pass mycket sylt att det räcker till hela kakan. De är precis sådär krämiga och smuliga som jag vill ha en mördegskaka och helt utan att skämmas så är jag jäkligt nöjd med det här receptet. Testa gärna och tala om att jag har all rätt att vara nöjd. Vi säger så.
Stora syltkakor
12 st
215 g smör
1 dl socker
½ tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker
4½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
ca 1 dl fast sylt
Instruktioner:
1. Ta fram smöret så att det blir mjukt.
2. Sätt ugnen på 175 grader och ställ 12 muffinsformar i en muffinsplåt eller dubbla formar på en plåt.
3. Vispa smör, socker och vanilj krämigt.
4. Blanda mjöl och bakpulver, tillsätt och krama ihop till en deg.
5. Dela degen i 12 lika stora bitar, jag använder en stor kakskopa för att få jämnstora kakor. Forma till kakor med en fördjupning i mitten och lägg i formarna. Fyll fördjupningen med ca 2 tsk sylt i varje kaka.
6. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills kanterna börjar få färg.
7. Fyll på med lite mer sylt i varje kaka och rör om försiktigt så att den blandas med den varma sylten.
8. Låt svalna på galler.
Enkelt & gott!