Karlsbaderbullar i form av en krans, längd eller kringlor är väl de vi är mest vana vid men jag ville testa att göra det i form av en butterkaka. Men utan vaniljkrämen, istället är de fyllda med vaniljsmör och smakar precis som Karlsbader ska.
Det ser kanske inte så mycket ut, mer som en sockerkaka men om du inte testat den här typen av deg förut så rekommenderar jag verkligen att du gör det, det är en helt annan typ av bulle.
Det smakar som en blandning av smördeg och vetedeg så jag tycker att det passar bra att det kallas falsk wienerlängd. Lika god men så mycket enklare att göra. Här är det jäsningen som tar tid men jobbet är enkelt.
Det här receptet är till två butterkakor eller 40 bullar som du hellre vill det. Det går självklart att göra dem i klassisk bullform såväl som kringlor.
Den här kakan håller sig saftig länge, pga mycket smör, och går utmärkt att frysa in. Om du ska frysa in så gör det innan du satt på smör och socker. Gör det istället före servering så känns den dessutom nybakad.
Karlsbaderbutterkaka
2 st (alt 40 bullar)
Deg:
250 g smör
50 g jäst
2½ dl mjölk
1½ dl sirap, vit eller ljus
3 st ägg
15 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
Fyllning:
150 g smör
1 dl socker
2 tsk vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker
Topping:
25 g smör
1 dl socker
Instruktioner:
1. Ta fram smör och ägg, både till deg och fyllning, så att de blir rumstempererade.
2. Klä två springformar, 20-22 cm, med bakplåtspapper i botten och längs kanternas insida.
Fyllning:
3. Vispa samman smör och vanilj till en bredbar kräm.
Deg:
4. Lös upp jästen i kall mjölk.
5. Tillsätt sirap, ägg, mjöl och bakpulver. Arbeta samman.
6. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt tillsammans med salt. Arbeta samman till en smidig deg som släpper från bunkens kanter. Det tar ca tio minuter med maskin eller femton för hand.
7. Täck över och låt vila i en halvtimme.
Utbakning:
8. Halvera degen och kavla ut en del till en platta, ca 20 x 40 cm. Bred fyllning över hela plattan och rulla ihop. Skär 9 bitar, ca 4-5 cm breda, och lägg glest i formen med snittytan uppåt. Gör samma sak med den andra halvan.
10. Låt jäsa övertäckt i till dubbel storlek, tiden skiljer från rummets temperatur men räkna med 2-3 timmar.
11. Sätt ugnen på 175 grader och ställ in ett galler längst ner i ugnen.
12. Grädda kakan i ca 30-40 minuter eller tills bullarna och känns fasta när du känner på dem. Låt svalna helt i formen.
13. Pensla med smält smör och strö över socker eller ringla över glasyr om du vill.
Enkelt & gott!