Cheesecake som smakar som mazariner, det blev väldigt gott som du nog förstår. Vi kan kalla det mandelcheesecake men tycker att bittermandelsmaken gör att det påminner mest om mazariner.
Den här kakan är glutenfri och enkel att göra, den gräddas utan vattenbad. Om du skulle råka ha den lite för länge i ugnen, så att den spricker, kan du täcka det med mandelspån eller kanske spritsa lite grädde ovanpå. Kan vara så att jag har egen erfarenhet och lämnade den inne lite för länge…
Jag smaksatte med essens men riven bittermandel går nog lika bra, eller så kan du använda Amaretto eller liknande.
Det går bra att toppa med hackad mandel eller orostade mandelspån, eller som vanligt, det mesta som du tycker är gott och passar till. Mandelspån rostar du i en torr stekpanna på medelvärme tills de börjar få färg.
Mazarincheesecake
8-12 bitar
Botten:
200 g mandelmassa
½ dl socker
½ dl potatismjöl
1 st ägg
Fyllning:
600 g färskost, naturell
1½ dl socker
3 st ägg
½ tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker
½ tsk bittermandelessens (kan uteslutas)
Topping:
50 g mandelspån, rostade
Instruktioner:
- Klä en springform, 20 cm, med pappar i botten och längs insidan av kanterna.
- Sätt ugnen på 175 grader och ställ in en plåt i mitten.
Botten:
- Riv mandelmassan grovt och vispa ihop med socker, potatismjöl och ägg.
- Häll smeten i formen och jämna till.
- Grädda i 10 minuter, ta ut ur ugnen och sänk temperaturen till 165 grader.
Fyllning:
- Vispa samman färskost, socker och vanilj. Tillsätt ett ägg i taget och vispa slätt.
- Tillsätt essens, smaka av och tillsätt mer om det behövs.
- Häll smeten i formen och jämna till.
- Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter eller tills kanterna rest sig och är fasta medan mitten fortfarande är något rörlig.
- Låt svalna och ställ sedan in i kylen, minst fyra timmar men gärna över natten.
- Botten är något kladdig så lossa den försiktigt från pappret.
- Toppa med rostade mandelspån och servera eventuellt med bär.
Enkelt & gott!