Saftig, kryddig pepparkaka med choklad. Så god!
Jag valde att ha karamellchoklad i men tror att det blir minst lika gott med mjölkchoklad. Det går såklart fint att hoppa över chokladen också men choklad liksom. Skriver karamellchoklad men det har ju olika namn beroende på varumärke såsom Gold, Dulcey och Caramello.
Mjuk pepparkaka brukar man säga men jag tycker att det är ganska uppenbart att det inte är pepparkakor vi pratar om här. Pepparkaka är en sådan där kaka som doftar jul men helt klart kan fikas året om utan att det blir ”fel”.
Formen jag använt heter Braided Loaf Pan, rymmer 1.4 liter och kommer från NordicWare.
Pepparkaka med choklad
10 bitar
2,25 dl yoghurt, ca 10% fetthalt
2 st ägg
1½ dl rapsolja
3,75 dl mjöl
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 msk kakao (kan uteslutas)
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
1 tsk ingefära, malen
½ tsk kardemumma, malen
½ tsk kryddnejlika, malen
1 krm salt
75 g karamellchoklad eller annan choklad
Smör till formen
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en sockerkaksform med hål, ca 1½ liter, noga med smör.
- Vispa samman yoghurt, olja och ägg.
- Blanda vetemjöl, socker, kakao, alla kryddor, salt, bikarbonat och bakpulver. Tillsätt och vispa slätt.
- Häll smeten i formen och knacka formen mot bordet så att smeten kommer ner ordentligt.
- Grovhacka chokladen, eller använd chokladknappar, och fördela och tryck ner i smeten, se till att ingen choklad nuddar formens kanter.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter eller tills kakan stannat och en provsticka kommer ut torr.
- Låt svalna något i formen och skaka sedan försiktigt loss kakan från formens kanter. Vänd upp på ett galler och låt svalna helt.
Enkelt & gott!
Jättegod kaka
Hej Gunilla!
Vad roligt att höra, tack!
Kram Y