Smörig saffranskarlsbaderkaka

Om du är bjuden på julfirande och ska ta med några hemmagjorda godsaker har jag ett förslag. Tre lättbakade, goda grejer som jag tog fram i ett samarbete med Bagaren & Kocken och tårtfatet hittar du här.

Julmustbröd – ett enkelt rör-ihop-bröd i bakat i muffinsplåt.

Glöggpannacotta – finfin dessert som kan serveras i små glas till buffén.

Och den här saffranskarlsbaderkakan. Det blir sällan mer juligt än den här lättbakade smöriga godingen med vaniljfyllning.

Saffranskarlsbaderkaka
2 st à 10-12 bitar

Deg:
1-1½ g saffran
1 msk socker
1 msk citronsaft

250 g smör
50 g jäst
2½ dl mjölk
1½ dl sirap, ljus
3 st ägg
15 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt

Fyllning:
150 g smör
1 dl socker
1 tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker

Topping:
25 g smör
1 dl socker

Instruktioner:
1. Ta fram smör och ägg, både till deg och fyllning, så att de blir rumstempererade.
2. Mortla saffran och socker, häll i citronsaft och låt stå och dra.
3. Klä två springformar, 20-22 cm, med bakplåtspapper i botten och längs kanternas insida.

Deg:
4. Lös upp jästen i kall mjölk.
5. Tillsätt saffran, sirap, ägg, mjöl och bakpulver. Arbeta samman.
6. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt tillsammans med salt. Arbeta samman till en smidig deg som släpper från bunkens kanter. Det tar ca tio minuter med maskin eller femton för hand.
7. Täck över och låt vila i en halvtimme.

Fyllning:
8. Vispa samman smör och vanilj till en bredbar kräm.

Utbakning:
9. Halvera degen. Kavla ut en del till en platta, ca 20 x 40 cm. Bred fyllning över hela plattan och rulla ihop. Skär 9 bitar, 4-5 cm breda, och lägg i formen med snittytan uppåt. Gör samma sak med den andra halvan.
10. Låt jäsa övertäckt i till dubbel storlek, tiden skiljer beroende på rummets temperatur men räkna med tre timmar.

11. Sätt ugnen på 175 grader och ställ in ett galler längst ner i ugnen.
12. Grädda i ca 25-35 minuter eller tills bullarna och känns fasta när du känner på dem. Låt svalna i formen.
13. Pensla med smält smör och strö över och klappa in socker runt hela kakan.

Enkelt & gott!

0

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

2 Kommentarer
nyaste
äldsta mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Camilla
Camilla
11 månader sedan

Varför är receptet på två kakor?

Yvonne
Svara på  Camilla
11 månader sedan

Hej Camilla!

Det är ett grundrecept jag använder. Du kan självklart halvera det, använd isåfall den större mängden om det inte går att dela talt av. Ex, ta hellre 2 ägg än 1.

När jag bakar det här så brukar jag göra en kaka och resten gör jag bullar eller kringlor av. 🙂

Mvh Yvonne

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x