Glöggsmakande pannacotta toppad med saltrostad mandel gör succé på vilket julbord som helst. Jag har gjort dem i fyra portionsglas, de här kommer från HAY, men du kan göra dem i mindre glas såsom glögglas för att räcka till fler personer. Pannacotta kan förberedas några dagar innan, förvaras i kyl och dekoreras vid servering.
Det går självklart fint att toppa med lingon eller andra bär, om du inte gillar mandel, eller vad du tycker passar.
Receptet tog jag fram till Bagaren och Kocken tillsammans med två andra recept; Saffranskarlsbaderkaka och Julmustbröd.
Glöggpannacotta med saltrostad mandel
4 stora / 8 små
Pannacotta:
2½ dl glögg (kokas ner till 1 dl)
1 tsk gelatinpulver
1 msk vatten
4 dl grädde
1 msk socker
Topping:
25 g mandelspån
1 tsk flingsalt
Instruktioner:
Pannacotta:
1. Häll glögg i en kastrull och koka ner till 1 dl. Låt sjuda på medelvärme, rör om ibland. Det tar ca 15 minuter.
2. Blanda gelatinpulver med kallt vatten och låt stå i 5 minuter. Värm sedan upp det kort i mikro.
3. Häll grädde och socker i kastrullen med glögg. Värm upp tills det börjar koka. Ta från värmen och rör ner gelatinblandningen.
4. Sila smeten i fyra serveringsglas. Ställ i kylen för att stelna, minst fyra timmar men gärna över natten.
Topping:
5. Häll mandelspån och salt i en torr panna, rosta under omrörning på medelvärme tills mandeln börjar få färg.
6. Ta fram glasen och strö över mandel. Servera direkt.
Enkelt & gott!