Bland det mest lättbakade vi har är kolasnittar. Som tur är s kan de varieras på alla möjliga sätt så här har jag gjort en julig variant med saffran. Toppade dem med pistage pga gott. Det går fint att välja andra nötter eller helt enkelt skippa dem.
Tidigare har jag gjort saffranssnittar i miniatyr, det receptet finns här.
Saffranssnittar
ca 20 st
Kakor:
100 g smör
½ g saffran
3/4 dl socker
2 msk ljus sirap
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Topping:
25 g pistagenötter
½ msk flingsalt (kan uteslutas)
Instruktioner:
- Ta fram smör så att det blir mjukt.
- Sätt ugnen på 175 grader, klä en plåt med bakplåtspapper.
- Mortla saffran med lite av sockret.
- Vispa smör, socker, sirap och saffran krämigt.
- Tillsätt mjöl och bakpulver, vispa tills du har en fast deg. Det blir först småsmuligt, sen större smulor och sen kan du krama ihop det till en deg.
- Dela degen i två delar. Rulla varje deg till en rulle, lika lång som plåtens kortsida. och platta till något.
- Hacka pistagenötterna och strö över finhackad degen, tryck till något. Strö över flingsalt.
- Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter eller tills längderna fått färg.
- Låt svalna i några minuter och skär sedan sneda snittar.
Enkelt & gott!