I samarbete med Odense Marcipan.
Semlor finns i så många hybrider och i år blev min idé en liten men enkel skillnad som ger stor effekt. Med riven mandelmassa ovanpå får man ett lock med lite krisp. Det blev så bra!
Här är semlorna bakade i en mellanstorlek, inte så stora att de blir till en måltid och inte så små att man ”måste” ta fler. Självklart kan du göra dem i vilken storlek som helst, se bara till att anpassa gräddningstiden.
Semlor med krispigt lock
12 st
Vetedeg:
75 g smör
25 g jäst
3 dl vatten
3/4 dl socker
1 tsk kardemumma, färskmalen
6-7 dl mjöl
½ tsk salt
Topping:
100 g ODENSE mandelmassa
Pensling:
1 st ägg
Fyllning:
200 g ODENSE Mandelmassa Lyx
ca ½ dl grädde
Topping:
2 dl grädde
1 msk florsocker
Instruktioner:
- Ta fram smör så att det blir mjukt.
- Klä två plåtar med bakplåtspapper.
Deg:
- Lös upp jäst i ljummet vatten.
- Tillsätt socker, kardemumma och 6 dl mjöl. Arbeta samman.
- Dela smöret i mindre bitar och tillsätt tillsammans med salt. Arbeta samman till en smidig deg, tillsätt mer mjöl om det behövs. Det tar ca fem minuter med maskin eller tio minuter för hand.
- Täck över bunken och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
Utbakning:
- Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i 12 lika stora bitar. Rulla till bullar och lägg glest på plåtarna.
- Plasta in och låt jäsa i 45 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Vispa ägget lätt och pensla bullarna noggrant.
- Toppa bullarna med firiven mandelmassa.
- Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 8 miuter eller tills de bullarna färg.
- Låt svalna på galler.
Mandelmassefyllning:
- Riv mandelmassa grovt och vispa tillsammans med grädde till en kräm. Tillsätt mer grädde om det behövs.
- Lägg i en spritspåse.
Montering:
- Skär ut eller klipp ett lock på bullarna.
- Vispa grädden fast och lägg i en spritspåse.
- Fyll varje bulle med mandelmassekräm och spritsa grädde ovanpå.
- Lägg på locket, pudra med florsocker och servera!
Enkelt & gott!