Affogato med hemmagjord vaniljglass

Affogato betyder ”dränkt” på italienska och beskriver tydligt vad som händer i den här desserten. Starkt kaffe, eller espresso, dränker en len och krämig glass. Kombinationen av det heta kaffet och den kalla glassen ger ett slags fluff som är så så gott.

Här valde jag att göra egen glass men det går lika bra med en köpt variant. Vill dock slå ett slag för krämigheten sådan här glass ger, det blandas extra bra med kaffet.

Det här receptet gjorde jag tillsammans med Bagaren och Kocken och använde en termosbryggare från Wilfa. Väldigt smidigt att brygga kaffet direkt i en termos så kan alla toppa upp sin Affogato vid bordet och få den så färsk som möjligt.

Vaniljglass
1½ liter

Glass:
5 dl grädde
1 burk sötad kondenserad mjölk (397 g)
2 tsk vaniljpasta alt vaniljpulver eller 1 st urskrapad vaniljstång

Topping:
2 koppar kaffe, starkt
2 tsk kakao

Instruktioner:
Glass:

1. Vispa grädden fluffig.
2. Blanda kondenserad mjölk och vanilj. Tillsätt och vispa slätt.
3. Häll glassmeten i en form, 1½ liter, och ställ i frysen för att stelna. Minst 4 timmar men gärna över natten. Om du vill ha glassen tidigare kan du hälla den i mindre formar så att den fryser snabbare.

Affogato:
4. Lägg 2-3 kulor med glass i glas eller kopp som klarar värme.
5. Brygg kaffe och häll ovanpå glasskulorna. Se till att kaffet hälls på glassen först så att det kyls ner innan det når glasets kanter.
6. Pudra ev med kakao och servera direkt.

Enkelt & gott!

0

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x