Hallon och kokos är goda vänner så den här lättbakade tårtan smakar väldigt bra. Botten har precis lagom mycket motstånd och smak, toppingen är syrlig och ändå söt och gräddig.
Om jag hade haft färska hallon så hade de toppat den här tårtan, det skulle vara så fint. Nu hade jag inte det så istället spritsade jag ett mönster, riktigt avancerat dessutom, och skedade försiktigt på hallonsylt. Det såg mest kladdigt ut så jag smetade ut det istället.
Fult men gott.
Kokos- & hallontårta
10-12 bitar
Kaka:
175 g smör
2½ dl socker
3 st ägg
3 dl kokosflingor
1½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
70 g hallon, frysta
Smör till formen
Topping:
100 g färskost
2 dl grädde
1 dl florsocker
½ tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
färska hallon eller ca 3 msk hallonsylt alt mosade hallon
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 175 grader och ställ in ett galler ett steg nedanför mitten.
- Sätt bakplåtspapper i botten och smörj insidan av kanterna av en springform, 20 cm, med smör.
Kaka:
- Smält smöret och låt svalna något.
- Vispa ägg och socker fluffigt.
- Tillsätt smör och vispa samman.
- Blanda kokos, potatismjöl och bakpulver. Tillsätt och vispa samman.
- Vänd ner hallonen utan att mosa dem.
- Häll smeten i formen och grädda i ca 30 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr. Kolla på kakan efter en kvart och lägg ett bakplåtspapper ovanpå om den börjar bli mörk.
- Använd baksidan av en sked och tryck försiktigt ner kanterna och mitten, om den rest sig, för att jämna till kakan.
- Låt svalna helt i formen.
Topping:
- Vispa samman grädde, färskost, florsocker och vanilj till en ganska fast kräm. Det tar några minuter med elvisp. Vispa inte mer än absolut nödvändigt.
- Bred eller spritsa på krämen på kakan och toppa med färska hallon eller hallonsylt som du swirlar.
Enkelt & gott!