Vaniljglassbakelse med brownie

En liten glassbakelse med browniebotten som kan serveras med valfria bär, nötter eller någon god dessertsås. Jag serverade de här med färska jordgubbar, pistagenötter och lönnsirap.

Vanligtvis brukar jag inte baka saker som kräver en speciell form men här gjorde jag ett undantag och jag kommer säkerligen göra det ibland. Just den här cylinderformen kommer från Silikomart och finns här. Formen har 6 fördjupningar och det här receptet räcker till ca 10 st.

Eftersom jag bara gjorde sex bakelser så blev det en del brownie och glassmet över som det gjorde jag en separat dessert av. Delade brownien i småbitar, blandade i smeten och hällde i en skål, stoppade i frysen och vips har du en extra dessert bara sådär!

Det går naturligtvis att minska glassreceptet om man föredrar att enbart göra sex bakelser.

Glassbakelser med brownies
ca 10 st

Brownie:
200 g choklad, mörk
150 g smör
2 st ägg
1 dl socker
3 dl mjöl
½ dl kakao

Vaniljglass
ca 1½ liter

5 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk (397 g)
2 tsk vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker

Instruktioner:
Brownie:

  1. Finhacka chokladen och lägg i en bunke.
  2. Smält smöret och häll över chokladen, rör om tills all choklad smält och du har en slät chokladkräm. Låt svalna något.
  3. Sätt ugnen på 170 grader.
  4. Klä en ugnsform med bakplåtspapper, ca 25 x 20 cm. Valde att ta en lite större form än jag brukar för att få tunnare kaka.
  5. Vispa samman ägg och socker.
  6. Blanda mjöl och kakao, tillsätt smeten.
  7. Tillsätt chokladsmöret och rör slätt. Häll smeten i formen och jämna till.
  8. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Kakan ska vara rörlig i mitten medan kanterna ha satt sig. Låt svalna helt i formen.

    Glass:
  9. Vispa grädden fast. Tillsätt mjölk och vanilj, blanda väl.
  10. Sätt silikonformen på en bricka som får plats i frysen.
  11. Använd ett pepparkaksmått eller liknande som är lite mindre än silikonformens fördjupningar. Ta ut rundlar och lägg en i botten av varje fördjupning.
  12. Häll på glassmet och jämna till, knacka brickan mot borden så att eventulla luftbubblor försvinner. Släta till och ställ i frysen ett par timmar.
  13. Vänd ut bakelserna och servera med önskade tillbehör.

Enkelt & gott!

0

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x