Sega smörkakor variant 3.
Okej, de här godingarna skulle egentligen se ut på ett helt annat sätt. Misslyckades med andra ord. Men! De blev så himla goda att jag lägger upp dem ändå. Planen var hälla på toppingen och sprida ut bären lite snyggt ovanpå. Insåg försent att jag glömt att ta i färskost i toppingen och hällde på den ändå. Fick då hälla av all fyllning, tillsammans med bären och vispa er färskosten.
Resultatet blev istället en lila kräm eftersom att både blåbär och hallon mosades sönder. Gräddade ändå och visst, det blev inte alls snyggt. Men, säger det igen, men så gott! Jag tror såhär i efterhand att det var en bra idé att bären blandades i toppingen, det gav verkligen en smak av drottningsylt (godaste sylten).
Så, hällde på lite florsocker för att dölja det värsta och det funkar. Om du bakar dessa kan du göra som min ursprungliga plan om du vill. Båda versionerna står med i receptet, steg 11.
Sega smörkakor m hallon och blåbär
10-20 st
Kaka:
125 g smör
2½ msk mjölk
5 dl vetemjöl
3½ dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
1 st ägg
Topping:
125 g smör
2 msk mjölk
200 g färskost
2 st ägg
1 tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker
4 dl florsocker
100 g hallon
100 g blåbär
Instruktioner:
- Ta fram ägg och färskost så att de blir rumstempererade. Om du har frysta bär, ta fram dem så att de tinar något.
- Sätt ugnen på 175 grader och klä en form, , ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper.
Kaka:
- Smält smöret och blanda med mjölk.
- Blanda mjöl, socker, bakpulver, vanilj och salt.
- Tillsätt smörblandningen och vispa till ett smul. Tillsätt ägg och vispa till en deg.
- Tryck ut degen jämnt i formen.
Topping:
- Smält smöret och blanda med mjölk.
- Vispa färskosten krämig.
- Tillsätt smörblandning, ägg och vanilj och vispa samman.
- Tillsätt florsocker och vispa slätt.
- Beroende om du vill göra som jag tänkte göra eller som jag faktiskt gjorde (läs ovan.
- För en helt mixad topping, som på bilderna:
Tillsätt bär och vispa samman och häll smeten ovanpå kakan. - För en separerad topping:
Häll smeten ovanpå kakan och strö över bär.
12. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter eller tills kanterna satt sig och mitten fortfarande är något rörlig.
13. Låt svalna och ställ i kylen för att kallna helt.
14. Skär i önskade bitar, pudra eventuellt med florsocker och servera.
Enkelt & gott!