Glutenfri Äpple- & mandelkaka

Glutenfri mandelkaka med äppletopping var det här. Äpplesäsongen har varit igång ett tag så här kommer ett förslag på vad du kan baka med dina äpplen.

När du kokar äpplet så väljer du ju hur stora och mjuka bitar du vill ha. Det går lika bra att grovriva dem som att ha rejäla klyftor. Se bara till att det runnit av ordentligt så att inte krämen blir vattnig.

Jag sparar saften som blir av äppelkoket för att pensla kakan med, inget måste men det ger extra smak.

Det blir sällan dekorationer på mina tårtor men här kan du förslagsvis spara en del av äppelbitarna att dekorera med eller toppa med mandelspån.

Jag har inte testat att byta ut mandelmjölet mot hasselnöts men det borde funka.

Mandelkaka med äpple
8-10 bitar

Botten:
200 g smör
2 st ägg
2 dl socker
3 dl mandelmjöl
1½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt

Smör till formen

Topping:
ca 200 g äpple, 4-5 st
1½ dl vatten
1 dl socker
1 tsk kanel (kan uteslutas)

3 dl grädde
200 g färskost
1½ dl florsocker

Instruktioner:
Kaka:

  1. Klä en springform, 20 cm, med bakplåtspapper i botten och smörj in insidan av kanterna med smör.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Smält smöret och låt svalna något.
  4. Vispa samman ägg och socker.
  5. Blanda mandelmjöl, potatismjöl, bakpulver och salt. Tillsätt tillsammans med smör och vispa samman.
  6. Häll smeten i formen och jämna till.
  7. Grädda ett steg under mitten av ugnen i ca 35 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr. Kolla efter 20 minuter och lägg på ett bakplåtspapper om kakan börjar bli för mörk.
  8. Jämna till kakan med baksidan av en sked och låt svalna helt i formen.

Topping:

  1. Skala och kärna ur äpplena och skär i tunna bitar. Lägg klyftorna i en kastrull tillsammans med vatten, socker och kanel. Låt sjuda till de mjuknat eller har den textur du föredrar.
  2. Sila av äpplena över en skål och spara saften. Lägg bitarna på papper för att svalna helt.

Montering:

  1. Lägg kakan på ett fat och använd en provsticka eller något lite grövre för att sticka massor av hål i den. Pensla rejält med saften från äpplena så att det kommer ner i hålen.
  2. Vispa samman grädde, färskost, florsocker och kanel till en fast kräm. Vänd ner äpple och bred krämen ovanpå kakan.

Enkelt & gott!

1

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x