I samarbete med Svenskt smör från Arla har jag gjort en krämig fudgebrownie som toppats med en gräddig smörkräm. Du vet en sådan där smörkräm som används till mandeltårta, strödde över lite mandelspån för att det ska synas vilken det är. Fyllningen till den som kallas succétårta, suksesstårta eller Oscar II:s tårta.
Jo, massor av smör och grädde så det är därmed givet att det är gott. Smör liksom! Arlas smör är gjord på 100% svensk grädde (uppenbarligen) och det gillar jag.
En video över hur jag gör den här finns på Instagram här.
En absolut favorittopping eller fyllning för min del men jag undviker att göra den pga tusen äggulor. Helt okej om jag gör en vanlig mandeltårta och därmed använder både äggvita och gula. Gillar inte onödigt spill så jag har gjort en med majsstärkelse (Maizena) istället. Precis lika gott men mycket enklare.
Jag har för vana att göra dubbelt så mycket topping som ”behövs” så halvera om du vill. Fast låt bli. Servera den istället i mindre bitar, den är mäktig men fantastiskt god.
Går fint att frysa in, låt tina i kyl.
Fudgebrownie med smörkräm
10-14 bitar
Brownie:
200 g choklad, mörk eller ljus
150 g Svenskt smör
2 dl socker
2½ dl mjöl
1 dl kakao
½ tsk salt
2 st ägg
Smörkräm:
3 dl grädde
1½ dl socker
1 tsk vaniljpulver
2 msk majsstärkelse
250 g Svenskt smör
Topping:
25 g mandelspån, rostade
Instruktioner:
1. Ta smör till smörkrämen så att det blir mjukt.
Brownie:
2. Finhacka chokladen, eller använd chokladknappar, och lägg i en bunke.
3. Smält smöret.
4. Häll det varma smöret på chokladen, rör om tills det smält samman.
5. Tillsätt socker och vispa slätt, ställ åt sidan för att svalna helt.
6. Klä en form, ca 20 x 20 cm, men bakplåtspapper och sätt ugnen på 170 grader.
7. Tillsätt mjöl, kakao och salt och vispa samman.
8. Tillsätt ägg och vispa slätt.
9. Häll smeten i formen och jämna till.
10. Grädda i mitten av ugnen ca 15-25 minuter eller tills kanterna satt sig och mitten är något rörlig. Grädda kortare tid om använder mörk choklad, lite längre om du väljer ljus.
11. Låt svalna helt i formen.
Smörkräm:
12. Häll grädde, socker och majsstärkelse i en kastrull vispa samman.
13. Värm upp och låt sjuda tills krämen tjocknat, vispa hela tiden.
14. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smör i mindre bitar. Vispa tills det smält och tillsätt mer tills allt smör blandats in helt.
15. Häll smörkrämen på den kalla kakan, jämna till och strö över mandelspån.
16. Ställ i kylen för att stelna helt.
17. Skär i önskade bitar och servera rumstempererad.
Enkelt & gott!