Espresso- & chokladkaka med Guinnesskräm

Espresso, choklad och Guinness, tre mörka smaker som passar alldeles utmärkt tillsammans. Tårtan påminner om drömrulltårta i textur men inte så mycket annat, uppenbarligen, eftersom själva kakan inte är rullad och smakar kaffe och smörkräm är mer kolasmakande och maffig.

Dessutom funkar den mörka tårtan finemang som en Black Friday-kaka. Jag tog fram det här receptet till Bagaren och kocken och deras årliga Black Week-kampanj. Massor av bra priser, bland annat på den här testvinnande elvispen som syns på bilden längst ner.

För extra stoutsmak kan du pensla bottnarna med öl, du kan även reducera mycket mer Guinness för att smaksätta smörkrämen. Jag hade dessvärre inte mer än 33 cl men det dubbla skulle såklart ge mer av den mustiga smaken så testa gärna det.

Jag valde klassisk Guinness men det går lika bra med andra sorters stout eller porter.

Espressochokladkaka med Guinnessmörkräm
10-16 bitar

Chokladkaka:
3 st ägg
1½ dl farinoscker
1 dl strösocker
5 dl mjöl
1½ dl kakao
1 msk espressopulver
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
3 dl yoghurt, 10% fetthalt
2 dl rapsolja

Smör till formen

Smörkräm:
minst 33 cl Guinness*, alt annan stout eller porter
200 g smör
2 dl sötad kondenserad mjölk

Topping:
½-1 msk kaffebönor
½ dl björnbär
1 tsk flingsalt

Instruktioner:
Smörkräm:

  1. Häll Guinness i en kastrull och låt sjuda på medelvärme tills den reducerats till ca 3/4 dl*, det tar ca en halvtimme. Ställ åt sidan för att svalna.
  2. Ta fram smör så att det blir mjukt.

Kaka:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och klä botten av en springform, ca 20 cm, med ett bakplåtspapper och smörj kanterna noggrant med smör.
  2. Vispa ihop ägg och socker ordentligt.
  3. Tillsätt olja, yoghurt och 1 dl reducerad Guinness. Vispa slätt.
  4. Sikta och blanda de torra ingredienserna, tillsätt och vispa samman allt till en slät smet.
  5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter eller tills kakan stannat och en provsticka kommer ut torr.
  6. Låt svalna en stund i formen innan du försiktigt skakar loss den och vänder upp på ett bakgaller.
  7. Lås formen igen och låt svalna helt under den.

Smörkräm:

  1. Vispa smöret vitt och krämigt.
  2. Tillsätt reducerad Guinness och vispa slätt.
  3. Tillsätt kondenserad mjölk, och vispa tills du har en fluffig smörkräm.

Montering:

  1. Jämna till toppen och dela tårtan i två (eller tre) delar.
  2. Spritsa eller bred på hälften av smörkrämen på den första botten. Lägg på nästa botten och täck hela tårtan med smörkräm.
  3. Toppa med hackade kaffebönor, björnbär och flingsalt.

Enkelt & gott!

0

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x