Karlsbaderdeg innebär mer smör, och annat, men främst mer smör och därmed extra gott. Fasta men ändå saftiga bullar, klart det gillas.
Här har de fått smak av saffran och fått två olika toppings, smör och socker respektive glasyr. Det här är en mer lättflytande glasyr än den som används för att spritsa eller ringla över bullar. Det blir bättre när hela bullen ska badas i det.
De här bullarna går utmärkt att frysa in. Gör det efter sockerlagen men före topping. Se till att låta dem tina i rumstemperatur och sätt sen på valfri topping. Det går såklart att frysa in dem med topping, det kommer smaka likadant så det är mest utseendet som påverkas.
Saffranskarlsbaderbullar
ca 40 st
Deg:
1-1½ g saffran
1 msk socker
1 msk citronsaft
250 g smör
50 g jäst
2½ dl mjölk
1½ dl sirap, ljus
3 st ägg
15 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
Fyllning:
150 g smör
1 dl socker
Sockerlag:
1 dl socker
1 dl vatten
Topping:
Smörsocker:
50 g smör
1 dl socker
eller
Glasyr:
3 dl florsocker
2-3 msk vatten
Instruktioner:
- Ta fram smör och ägg, både till deg och fyllning, så att de blir rumstempererade.
- Mortla saffran och socker, häll i citronsaft och låt stå och dra.
- Klä plåtar med bakplåtspapper.
Deg:
- Lös upp jästen i kall mjölk.
- Tillsätt saffran, sirap, ägg, bakpulver och hälften av mjölet. Arbeta samman.
- Dela smöret i mindre bitar och tillsätt lite i taget tillsammans med resten av mjölet och saltet. Arbeta samman till en smidig deg som släpper från bunkens kanter, ca 8 minuter med maskin och 12 för hand.
- Täck över och låt vila i en halvtimme.
- Halvera degen. Kavla ut en del till en platta, 30 x 40 cm. Bred på hälften av smöret över hela plattan och strö över hälften av sockret.
- Skär degen i 2 cm breda remsor, rulla ihop varje remsa och lägg på plåtarna. Upprepa med den andra deghalvan.
- Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, tiden skiljer beroende på rummets temperatur men räkna med tre timmar.
Sockerlag:
- Blanda socker med hett vatten och rör om tills allt socker lösts upp.
Gräddning:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 8 minuter eller tills de känns fasta när du känner på dem.
- Ta ut och, om mitten rest sig, tryck försiktigt tillbaka de med baksidan av en sked. Pensla med sockerlag och låt svalna.
Toppingalternativ:
Glasyr:
1. Vispa samman kallt vatten och florsocker till en lös smet och doppa hela bullen. Lägg på papper eller galler för att stelna något.
Smörsocker:
2. Smält smöret och pensla bullen noga, doppa i socker och servera direkt.
Enkelt & gott!