
Ja, det är enbart pga Twin Peaks jag har velat smaka körsbärspaj. Nu dröjde det jäääättemånga år innan jag fick till det men bättre sent. Har använt frysta körsbär, skulle aldrig få för mig att göra något annat med färska än att bara äta dem rakt av. De är en lyx.
När det gäller extra smaksättning av den här pajen så valde jag mandellikören Amaretto. Tycker att körsbärslikör eller essens smakar precis som bittermandel så det blev samma grej. Men såklart, du väljer själv att tillsätta någon smak alls.
Nu vet ju inte jag hur originalet ska smaka men det här är en god paj, den kräver ett tillbehör och jag tycker att grädde eller vaniljglass funkar bäst.
Körsbärspaj
10 bitar
Pajdeg:
200 g smör
5 dl vetemjöl
1 dl vatten
Smör till formen
Fyllning:
650 g körsbär, frysta
1½ dl socker
3 msk majsstärkelse
2-3 msk körsbärslikör eller Amaretto
1 krm salt
Topping:
2 msk mjölk
1 msk rörsocker
Instruktioner:
Fyllning:
- Häll körsbär, socker, majsstärkelse och likör i en kastrull. Sätt på medelvärme och låt småsjuda tills det tjocknat, ca 10 minuter. Rör om då och då. Låt svalna.
Pajbotten:
- Dela smör i mindre bitar och mixa tillsammans med mjöl till ett smul. Tillsätt vatten och krama ihop till en deg.
- Dela degen i tre lika stora delar.
- Kavla hop två delar till en rundel så stor att den täcker hela insidan av formen. Pressa försiktig ner degen i formen så att kanter och botten är jämnt täckta av deg. Ställ i kylen för att vila i 30 minuter.
- Ställ in en plåt ett steg nedanför mitten av ugnen och sätt ugnen på 175 grader.
- Kavla ut den sista degbiten några mm tjock och skär ut remsor i önskad form.
- Ta fram pajformen och häll i fyllningen.
- Lägg på degremsor och nyp ihop i kanterna.
- Pensla med mjölk och strö över rörsocker.
- Grädda i ca 50 minuter eller tills pajdegen fått färg och fyllningen bubblar. Lägg över ett bakplåtspapper om den börjar bli för mörk.
- Låt svalna helt i formen och ställ i kylen för att sätta sig. Eller så serverar du den direkt från ugnen.

Enkelt & gott!