
Pinocchiotårta med pistagenötter är en god idé. Mycket god!
Den här tårtan har jag egentligen kallat för Pistagemormor men inser att det inte riktigt funkar. Pinocchio har alltid kallats Mormorstårta i vår familj, därav mormor. Med pistage. Mormorspistage.
Nötterna mixade jag så att det blev både finmalt och lite grövre. Det går fint att mixa allt till ett mjöl men håll koll så att det inte blir till smör. Det kan också finhackas med kniv.
Jag använder frysta hallon eftersom de vätskar ner i marängen bättre än färska, och ger en lagom sötma och syra. Jag tycker också att tårtan blir godare om den får stå i kylen några timmar eller över natten men det är inget måste.
Pinocchiotårta med pistagenötter och hallon
8-12 bitar
Botten:
75 g smör
50 g pistagekräm
½ dl socker
3 st äggulor
2 msk mjölk
75 g pistagenötter, skalade
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
Smör till formen
Maräng:
3 st äggvitor
2 dl socker
Fyllning:
3 dl grädde
200 g hallon
Instruktioner:
- Ta fram smöret så att det blir mjukt.
- Klä en plåt eller form, ca 20 x 35 cm, med bakplåtspapper. Pensla med smör.
- Mixa nötterna, till önskad storlek. Jag körde så att det blev hälften finmalet och hälften finhackat.
Botten:
- Vispa ihop smör, pistagekräm och socker.
- Tillsätt gulor och mjölk, vispa samman.
- Blanda mjöl, nötter, bakpulver och salt. Tillsätt och vispa till en smet.
- Bred ut smeten på plåten, ett par centimeter innanför kanten så att det finns utrymme för —.
Maräng:
- Vispa äggvitor och socker till en fast, vit och blank maräng.
- Bred ut marängen jämnt över kaksmeten, någon cm innanför kanten av kakan.
- Sätt in plåten längst ned i en kall ugn och sätt den på 160 grader.
- Grädda i ca 20 minuter eller tills marängen fått färg.
- Låt svalna helt och lossa sedan kakan försiktigt pappret.
Montering: - Vispa grädden fast.
- Halvera kakan och lägg den ena halvan på ett fat.
- Strö över hallon och sen grädde.
- Lägg den andra halvan ovanpå. Toppa ev med hackade pistagenötter.

Enkelt & gott!