
Well, syltgrottor i all ära. Här är min chokladversion, utan sylt. Jag fyllde de här med Baileysganache, vuxet och gott. Anvädner alltid en minimuffinsplåt, en för 24 stycken, och det blir alltid bra resultat. Inget smörjande eller pappersformar, bra och jämn storlek på kakorna. Rekommenderas!
Mördegskakor med kakao smakar barndom, när jag och systrarna bakade med mormor och hellre ville ha degen än de färdiggräddade kakorna. Då bakade vi gaffelkakor, enklast möjligt. Det var mysigt.
Chokladgrottor med Baileysganache
24 st
Kakor:
200 g smör
1 dl socker
2 msk sirap, ljus eller mörk
5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt
Fyllning:
80 g choklad, ljus
2 msk grädde
2 msk Baileys
5 g smör
Instruktioner:
- Ta fram smör så att det blir mjukt.
- Använd en minimuffinsplåt för 24 kakor, om du itne har det så kan du testa att göra bollar direkt på bakplåtspapper/plåt eller använda minimuffinsformar i papper eller silikon.
Kakor:
- Vispa samman smör, socker och sirap.
- Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt. Tillsätt, vispa och krama sen samman till en deg.
- Dela degen i 24 delar, rulla till bollar och lägg i muffinsplåten. Jag använder alltid en liten kakskopa för att få samma storlek på kakorna.
- Gör en fördjupning i varje boll, jag använder ett finger ich gör den ganska vid.
- Ställ in plåten i kyl eller frys en kvart.
- Sätt ugnen på 175 grader och ställ in ett galler i mitten av ugnen.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills kakorna fått färg.
- Gör fördjupningen på nytt medan kakorna fortfarande är varma och låt svalna i formen.
- Vrid försiktigt loss kakorna när de är kalla men låt dem vara kvar i formen.
Fyllning:
12. Finhacka chokladen och lägg i en bunke tillsammans med grädde, Baileys och smör. Mikra kort på låg temperatur och rör om tills de smält.
13. Fördela chokladen i varje fördjupning. Ställ i kylen för att stelna.
Enkelt & gott!