
Well, här är mitt morotskakerecept men istället för en vanlig tårta i springform har jag gjort den i långpanna. Och istället för att bara ha frosting ovanpå så har jag även satt ett lager i mitten. Mycket frosting, såklart, och det måste ju vara fördelat bra i hela kakan. Blev jääääättebra, tjoho!
Precis lika saftig som Min bästa morotskaka, ett av de recept jag är mest nöjd med och som alltid har flest besökare.
Det vanligaste är väl den här typen av morotskaka men jag har alltid gjort den rund. Här är då min variant av den vanliga men det annorlunda med den här är fyllningen.
För att enkelt få en jämnt delad kaka använder jag alltid en tårtdelare eftersom jag är usel på att skära jämnt.
Morotskaka i långpanna
12-20 bitar
Kaka:
4 st ägg
4 dl socker
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3 tsk kanel
1½ tsk kardemumma
1 tsk gurkmeja
1 tsk ingefära
½ tsk salt
2 3/4 dl rapsolja eller annan neutral olja
400 g morötter
Frosting:
150 g smör
600 g färskost
5 dl florsocker
1 msk lime
1 tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker
Instruktioner:
- Ta fram smör till frostingen så att det blir mjukt.
- Klä en ugnsform, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper och sätt ugnen på 165 grader.
Kaka:
- Riv morötterna.
- Vispa samman ägg och socker.
- Blanda mjöl, bakpulver och kryddor. Tillsätt tillsammans med olja och vispa slätt.
- Tillsätt morötter och rör om ordentligt.
- Häll meten i formen och jämna ut.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter eller tills kakan stannat och en provsticka kommer ut torr.
- Låt svalna helt i formen.
Frosting
- Vispa smöret fluffigt och vitt.
- Tillsätt florsocker, vanilj och lime. Vispa slätt.
- Tillsätt färskost och vispa snabbt ihop till en fast kräm. Häll gärna upp i en spritspåse, inget måste men det är lättare att få det jämnt.
Montering:
- Lyft ur kakan ur formen och lossa från pappret. Halvera kakan och lägg den nedre delen på ett nytt bakplåtspapper på en bricka.
- Spritsa ler bred på hälften av frostingen jämnt över hela kakan.
- Lägg på den andra delen av kakan och tryck försiktigt samman kakan något, utan att frostingen trycks ut.
- Spritsa eller bred på resten av frostingen. Ställ i kylen för att sätta sig något, gärna över natten.
- Skär i bitar och servera.

Enkelt & gott!