
En stor, saftig chokladkaka fylld med len chokladsmörkräm, med precis lagom mycket chokladsmak att det passar både stora och små. Det går lika bra att servera i sin ensamhet som med grädde, bär eller kanske nötter.
Det här är fika för många som okomplicerad att vispa ihop är tacksamt för kalas och liknande. Den kan ju ställas fram hel och så får gästerna skära önskade bitar av den, ännu enklare.
Den här smörkrämen, jag tror det är en rysk variant, är lite smidigare att göra eftersom man slipper florsockret. Inget fel på florsocker men jag är väldigt bra på att få det i hela köket. Och i ansiktet, främst i ansiktet.

Fylld chokladkaka i långpanna
10-20 bitar
Kaka:
5 dl vetemjöl
3½ dl socker
1½ dl kakao
2½ tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
2 dl neutral olja
3 dl yoghurt, ca 10 % fetthalt
3 st ägg
Smörkräm:
200 g smör
2 dl sötad kondenserad mjölk
½ dl kakao
1 tsk vaniljpulver
½ tsk salt
Topping:
25 g mörk choklad (kan uteslutas)
Instruktioner:
- Ta fram smöret till fyllningen så att det blir mjukt.
- Sätt ugnen på 175 grader, klä en ugnsform (ca 25 x 30 cm) med bakplåtspapper.
Det här är min favoritstorlek: NordicWare, den är ca 24 x 33 cm så mågtten är inte så noga. Om du gör i en större form så blir det svårt att dela kakan på mitten.
Kaka:
- Sikta och blanda de torra ingredienserna.
- Vispa ihop ägg, olja och yoghurt.
- Tillsätt de torra och vispa ihop till en slät smet.
- Häll smeten i formen och jämna till.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills kakan stannat helt och en provsticka kommer ut torr.
- Låt svalna i formen.
Smörkräm:
- Vispa smör vitt och fluffigt, det tar några minuter med elvisp.
- Tillsätt lite kondenserad mjölk i taget och vispa tills allt är ordentligt blandat.
- Tillsätt kakao, vanilj och salt, vispa slätt.
Montering:
- Lyft upp kakan ur formen och lägg ett nytt bakplåtspapper i formen. Lossa kakan från pappret och halvera den. Lägg tillbaka den undre delen i formen.
- Bred eller spritsa 3/4 av smörkrämen jämnt på kakan och lägg den andra delen ovanpå, tryck ihop försiktigt.
- Häll det sista av smörkrämen ovanpå och bred ut försiktigt så att det inte kommer kaksmul i smörkrämen. Strö eventuellt över riven choklad. Ställ i kylen för att stelna något.
- Skär i önskade bitar och servera rumstempererad.

Enkelt & gott!
Hej, jag undrar om den går att frysa när den är klar.
Hej!
Det går alldeles utmärkt! ☺️
//Y
Varför skriver du inte receptet i vikt? Då kan alla lyckas😉
Hej Camilla!
Tack för tips men det ger extra mycket jobb och det har jag inte tid till. 🙂
//Yvonne
Blir bra till jul
Hej Christina!
Vad roligt, jag hoppas att det blir succé!😊
Kram Y