Det här är en smakrik kaka som är både mäktig och lätt, citronsmaken håller den fräsch medan Mascarponekrämen ger en tyngd.
Jag har använt en sk Kaiserform som har en förhöjd mitt vilket ger en motsatt fördjupning när du vänder kakan upp och ner. Om du inte har en sådan form går det bra att använda en vanlig springform, 28 cm, eller en pajform.
Formen har jag köpt här: Lyckas med mat.
På den här kakan har jag spritsat lemon curd i enkla linjer men det går lika bra att stryka ett tunt lager över hela kakan.
På samma sätt kan du naturligtvis spritsa fyllning över kakan om du vill göra det hela extra snyggt.Mandelkaka:
100 g smör
3½ dl mandelmjöl
1 dl vetemjöl
2 msk vallmofrön, blå
1½ dl socker
3 st ägg
1 krm salt
Smör och mandelmjöl till formen
Fyllning:
250 g Mascarpone
2 dl vispgrädde
½ dl florsocker
½ dl lemon curd
Topping:
½-1 dl lemon curd
Instruktioner:
Botten:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen med mandelmjöl.
2. Smält smöret och låt svalna något.
3. Rör ihop mandelmjöl, mjöl, socker och salt.
4. Tillsätt ägg och vispa samman.
5. Tillsätt smöret och rör ihop.
6. Häll smeten i formen och bred ut den jämnt. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter,
flytta ner kakan ett steg och grädda i ytterligare 5-10 minuter.
7. Vänd kakan upp och ner på ett galler eller bakplåtspapper. Låt svalna helt.
Fyllning:
8. Vispa Mascarpone och grädde fast.
9. Tillsätt florsocker och lemon curd och vispa slätt.
10. Bred ut fyllningen jämnt över kakan.
11. Bred ut eller spritsa på lemon curd.
12. Förvara i kylen.
Enkelt & gott!