Fransk galette med bär

Galette björnbör jordgubbar blåbär bakalite.seGalette, eller rustik öppen paj är en mycket lättbakad paj som kan varieras hur mycket som helst. När jag bakade just den här pajen så handlade det om att tömma frysen på bär (med förhoppningen om att fylla den med nya bär) och därför har jag toppat den med björnbär, blåbär och jordgubbar.

Det går lika bra att baka med frysta som färska bär.

Du kan välja i stort sett vad som helst, se bara till att anpassa ev vätskeinnehåll i bären eller frukten och matcha med majsstärkelse och socker eller liknande. På samma sätt som du gör fyllning till en smulpaj.

Du kan toppa med mandelmassa, rabarber, chokladkräm eller göra en matigare galette.

Isåfall rekommenderar jag att du tar bort sockret i pajdegen och lägger till ett ägg i slutet av tillagningen. I övrigt är tillvägagångssättet detsamma.

I min värld så innebär rustik ”lite ful och grov” och jag gillar det, perfekt är inte min grej. Den här pajen är inte särskilt snygg med sina grova kanter men du kan självklart snygga till den om du vill. Skära till kanterna rakt, spritsa på lite grädde efteråt och pudra med florsocker eller liknande. Men jag gillar den så här. Rustik.

Galette

150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk florsocker
1 krm salt
1-3 msk vatten, kallt

Fyllning:
200 g bär, ex jordgubbar, björnbär, blåbär
1½ dl socker
2 msk majsstärkelse

Topping:
1 st ägg
1 msk pärlsocker (kan uteslutas)

Instruktioner:
1. Blanda mjöl, socker och salt i en mixer. Om du inte har en mixer kan du nypa ihop degen med fingrarna eller en gaffel.
2. Skär smöret i mindre bitar och tillsätt. Mixa tills det blir en smulig deg.
3. Tillsätt lite vatten i taget och mixa tills du har en fast degklump, så kort tid som möjligt för att undvika att degen blir seg.
4. Plasta in och lägg degen att vila i kylen i en halvtimme.
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Gör fyllning genom att blanda bär med socker och majsstärkelse.
7. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper, ca 30 cm i diameter och för över till en bakplåt.
8. Lägg fyllningen jämnt på degplattan ca 5 cm från kanten.
9. Vik in kanten mot mitten och pensla med ägg. Strö ev på pärlsocker eller mandelspån.
10. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter eller tills den fått gyllene färg.
11. Låt svalna något och servera med glass, vaniljkräm eller grädde.

Enkelt & gott!

3

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x