Ljuvlig körsbärsrulltårta!

Körsbärsrulltårta bakalite.se 3
Körsbärsrulltårta bakalite.se 1Körsbär, tillsammans med jordgubbar och smultron, är helt klart mina sommarfavoriter.

Det här är en vanlig rulltårta i dubbel sats, alltså två satser klassiska rulltårtor, där jag delat bottnarna i två delar, rullat samman stående med smörkräm mellan.

Jag valde att göra en ganska hög tårta men det går lika bra att göra en enkel botten som du, istället för att dela på hälften, delar i tre eller fyra delar och skarvar samman stående. Det blir en lägre tårta men med samma oväntade utseende när du skär upp den.

Självklart kan du välja att göra en vanlig liggande rulltårta, smakerna är precis lika goda.

Den sylt jag använde var med hela körsbär så jag valde att mixa sylten för att det skulle bli en slätare fyllning.

Med risk för att bli tjatig så går det även i det här receptet enkelt att byta ut körsbären mot andra bär, välj dina favoriter eller de du har hemma för tillfället. Tänk bara på hur högt vätskeinnehåll de bär eller frukter du toppar med har, så det inte blir för rinnigt.Körsbärsrulltårta bakalite.se 2Tårta

Botten (gör två stycken):
3 st ägg
1½ dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl vatten, hett

Smör till formen
Florsocker

Fyllning (till två bottnar, halvera om du gör en enkel rulltårta):
150 g smör
2 dl florsocker
1 dl körsbärssylt, -sås eller -puré

Topping:
2 dl grädde
15-25 st körsbär

Instruktioner:
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Klä två plåtar med bakplåtspapper och pensla smör ovanpå.

Botten – gör en i taget:
3. Vispa ägg och socker luftigt.
4. Blanda mjöl och bakpulver, vänd ner det i smeten.
5. Tillsätt kokhett vatten och rör samman.
6. Häll smeten i pannan och bred ut jämnt.
7. Grädda i mitten av ugnen i 4-5 minuter, håll koll för det går snabbt.
8. Pudra florsocker ovanpå kakan och lägg en bakduk på. Vänd över på ett galler och rulla försiktigt ihop kakan på längden med bakduken. (För att bevara fukten och hålla kakan mjuk i väntan på montering).
9. Låt svalna helt.

Fyllning:
10. Vispa mjukt smör vitt.
11. Tillsätt florsocker och vispa slätt.
12. Blanda körsbärssylt eller puré med smörkrämen och vispa fluffigt.

Obs! Välj själv hur du vill göra med sylten, sila den genom en finmaskig sil, mixa eller använda som den är.

Montering:
13. Rulla försiktigt ut bottnarna och dela bottnarna i tre delar på längden, ca 10 cm höga.
14. Bred fyllning jämnt på en bottendel och rulla ihop ganska hårt från kortsidan.
15. Bred fyllning på nästa del och rulla runt den första rullen med början vid skarven. Fortsätt likadant med alla bottendelar.
16. Plasta in och ställ i kylen ett tag, eller över natten.
17. Vispa grädden fast och spackla eller spritsa grädden över tårtan.
18. Skölj körsbär och toppa tårtan med dem.

Enkelt & gott!

1

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x