Älskar att ha många olika tillbehör till middagarna men på vardagarna blir det sällan mer än en simpel grönsallad, pga tidsbrist. Och ork.
Därför är det så bra att göra en sats kålsallad på helgen som sen serveras med middagarna under kommande vecka.
Här är det en vanlig svensk pizzasallad (jupp, det är ett svenskt påhitt) som fått extra smak av vitlök och en picklad rödkålssallad med äpplen, rödlök, frön och nötter.
Variera smakerna som du vill och förvara i kylen så har goda tillbehör redo.
Rödkålssallad
½ st rödkålshuvud, ca 800 g
½ st rödlök, ca 75 g
Lag:
1½ dl vatten
1 dl rödvinsvinäger
3/4 dl farinsocker
1 msk rapsolja
1 krm svartpeppar, grovmalen
½ msk salt
Topping:
75 g nötter och frön
1-2 st äpple
Instruktioner:
1. Riv rödkålen på en mandolin eller använd en osthyvel.
2. Dela löken och skiva tunna halvmånar. Blanda med kålen i en skål, bunke eller burk.
Lag:
3. Koka upp ingredienserna till lagen, rör tills sockret lösts upp.
4. Häll den varma lagen över kålen och vänd runt. Täck över och låt svalna.
Obs! Låt gärna salladen stå i kylen ett dygn innan du tillsätter topping.
Topping:
6. Dela äpple i klyftor.
7. Lyft kålen ur bunken och krama ur det mesta av vätskan. Blanda sedan med äpple och nötter.Pizzasallad
½ st vitkålshuvud, ca 800 g
½ röd paprika, ca 50 g
Lag:
1½ dl vinäger
1 dl rapsolja
3/4 dl socker
½ msk salt
2 st vitlöksklyfta
½ tsk svartpeppar, grovmalen
Instruktioner:
1. Riv kål på mandolin eller med en osthyvel.
2. Skiva paprikan tunt och blanda med kålen i en skål, bunke eller burk.
Lag:
3. Koka upp ingredienserna till lagen, rör tills sockret lösts upp.
4. Häll den varma lagen över salladen och vänd runt. Täck över och låt svalna.
5. Förvara salladen i kylen tills du ska servera den.
Obs! Låt gärna salladen stå i kylen ett dygn före servering. Pizzasalladen håller 2-3 veckor i kylen.
Enkelt & gott!