Vi hade lite kokt potatis över efter middagen så jag slängde ner det i en bunke och bakade bröd på det. Det blir ett saftigt, luftigt och gott bröd.
Gillar verkligen när man tar vara på rester och det är så mycket man kan baka med.
Jag valde att kalljäsa det över natten men det går lika bra att baka det direkt. Dubbla då mängden jäst och ljumma vattnet, låt jäsa 45 minuter i bunken före utbakning.
Det går bra att använda vanligt vetemjöl istället för siktat dinkel om du hellre vill det.
Potatisbröd
12-16 st
25 g jäst
5 dl vatten
200 g kokt potatis
10-13 dl dinkelmjöl, siktat
1 msk salt
2 tsk socker
Instruktioner:
Dag 1:
1. Lös upp jästen i kallt vatten och tillsätt oljan.
2. Skala och mosa den kokta potatisen och tillsätt tillsammans med det mesta av mjölet. Arbeta rejält, gärna med maskin.
3. Tillsätt socker och salt och blanda ordentligt, det är en relativt kladdig deg.
4. Plasta in och ställ bunken i kylen över natten.
Dag 2:
5. Eftersom degen är kladdig kan du använda en slev och en slickepott och skeda upp deg i små högar på bakplåtspapper.
6. Strö lite mjöl ovanpå och låt jäsa övertäckt i en halvtimme.
7. Sätt ugnen på 225 grader, grädda bröden i mitten av ugnen i 10-15 minuter eller tills de fått färg.
8. Låt svalna övertäckt på galler.
Enkelt & gott!